Helyi közélet

2016.02.19. 13:39

Jól teljesít a mezőőrség

Debrecen - Debrecen új költségvetésében 31,5 millió forintot biztosítana a szervezetnek.

Debrecen - Debrecen új költségvetésében 31,5 millió forintot biztosítana a szervezetnek.

Szép eredményeket tud felmutatni a Debrecen környékén tavaly július óta működő mezei őrszolgálat. Több mint tíz alkalommal értek tetten bűnelkövetőket – jelentette ki dr. Barcsa Lajos alpolgármester egy pénteken tartott sajtótájékoztatón. Elmondta: a jelek szerint a debreceni gazdák fontosnak tartják a szervezet működését, a mezőőri járulékot eddig az érintettek több mint 90 százaléka befizette.

Fejlődjenek tovább

A városvezető hangsúlyozta, az önkormányzat az idén azt várja el a mezei őrszolgálattól, hogy javítsák teljesítményüket. Ezért az elfogadás előtt álló városi költségvetésben 31 és fél millió forint támogatást irányoztak elő nekik. A pénzből például új terepjáró autót, motorkerékpárt, vagy akár fegyvereket is vásárolhatnak – fogalmazott dr. Barcsa Lajos. (A törvény szerint a mezőőr tarthat sörétes lőfegyvert.)

Magas költségek

A Közterület Felügyelet hivatalvezetője, Lelesz György arról beszélt, hogy a szervezetileg hozzájuk tartozó mezőőri szolgálatot a jelenlegi színvonalon évente 20-24 millió forintból lehet működtetni. A 8 munkatárs bérköltsége 16-17 millió forint. Ezért nagyon fontos lenne a város támogatása. Amennyiben a pénz megérkezik, két új terepjárót tudnak vásárolni. Így 3 terepjáró és 2 motor állhat a hatalmas területet, (19 ezer hektárt) felügyelő mezőőrök rendelkezésére.

– Megkezdtük a rendőrséggel közös szolgálatokat és ezek mostantól még sűrűbbek lesznek. Ezen túlmenően a polgárőrökkel is megállapodtunk az együttműködésről – ismertette Lelesz György.

Fatolvajokat kaptak el

Mosolygó Csaba a rendőrség közrendvédelmi osztályának vezetője elmondta: utoljára február 11-én volt „nagy fogásuk”. A mezőőr jelzése alapján Bánk és Nagycsere között – hosszabb üldözés után – három fatolvajt sikerült lebuktatni a körzeti megbízottaknak. Egy utánfutón több mint 10 mázsa lopott fa volt náluk.

Tőzsér Gyula a Közterület Felügyelet hatósági osztályának vezetője ezt azzal egészítette ki, hogy a mezőőrök tapasztalatai szerint a külterületi bűnözők többnyire 3-5 fős csoportokban mennek terményeket lopni. „Kedvencük” a csemege kukorica, de a zöldborsót is előszeretettel dézsmálják.

Kissné Gyarmati Ágnes, a megyei Nemzeti Agrárgazdasági Kamara igazgatója kiemelte, hogy a gazdák szerint a mezőőröknek a tolvajok és a seregélyek ellen néha fegyvert is kellene használniuk.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában