Helyi közélet

2016.02.19. 08:15

A térkép változott, a szokásaik nem

Nagyszántó - Hajnalig tartó farsangi mulatozással indul a közösség összetartó programsor a romániai Nagyszántón.

Nagyszántó - Hajnalig tartó farsangi mulatozással indul a közösség összetartó programsor a romániai Nagyszántón.

Alig tudott elbúcsúzni a nagyszántói bálozóktól Szabó Lajos nótaénekes, mert újra és újra visszatapsolták, s ő mindannyiszor dallal fejezte ki háláját. A debreceni előadót feleségével, Szabó Éva, előadóművésszel hívták a határ menti településre, ahol a hagyományok újraélesztését célzó programsor minden évben a farsangi mulatsággal veszi kezdetét.

– A partiumi ötszáz lelkes községben helyi hagyományőrzéshez és szokásokhoz igazodva egy maroknyi baráti társaság, immár évről évre kitartóan szervezik, rendezik téltől késő őszig azon kulturális eseményeket, amelyeknek közösségformáló és megtartó ereje van, valamint szolgálják a magyar kultúránk ápolására irányuló törekvéseinket, segítik a szokásaink tovább örökítését a fiatalabb generációnak – számolt be Tóth Zsigmond-Béla, a Bihari Napló munkatársa.

Torosra fánk, fánkra tánc

Mint azt résztvevőként elmondta: Nagy volt az érdeklődés, sok baráti társaság szeretett volna más településről részt venni, így a minden igényt kielégítő, modern, tágas kultúrház ez alkalommal is kicsinek bizonyult. A február 13-i bál célja leginkább az volt, hogy a helyi és a községhez tartozó közösségek mélyebben megismerkedhessenek egymással. A Bors községgel anyaországi testvértelepülésről is érkeztek mulatozók.



A százhatvan résztvevőt négyfogásos disznótoros vacsorával és fánkokkal kínálták. A Happy End együttes, Veres László vezetésével azonban gondoskodott arról, hogy mindenkinek legyen lehetősége lerázni magáról a telítettség székre húzó ólmait. Később fellépett a kolozsvári születésű Mild Gellért, a Nagyváradi Filharmónia baritonistája, akit Szőlősi Zsolt prímás és a zenekara kísért. A jó hangulat reggelig folytatódott, jól érezte magát, aki eljött, hiszen a zenekar hajnalig húzta a talpalávalót.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában