Helyi közélet

2016.02.20. 10:05

A kockás ing több egy jó heccnél

Hajdú-Bihar - Kérdés, a tanárok és diákok egységének üzenete célt ér-e.

Hajdú-Bihar - Kérdés, a tanárok és diákok egységének üzenete célt ér-e.

Kockásba borult pénteken az egyik közkedvelt belvárosi kifőzde, ahol diákok százai ebédelnek naponta. Nem az abroszhoz öltöztek, hanem így vállaltak szolidaritást a tanárokkal, miután Klinghammer István korábbi fideszes felsőoktatási államtitkár a múlt szombati Magyar Nemzetnek azt mondta, olyan pedagógusokra van szükség, akik okosak és erkölcsösek; s pipa, ha a tévében azt látja, hogy borotválatlan, kócos, kockás inges tanári kar grasszál. Ezért pénteken országszerte – így Debrecenben és a megye több településén is – kockás ingben mentek a diákok iskolába, az osztályról és a tanári karról készült képeket pedig folyamatosan töltötték fel egy közösségi oldalra. Az általunk keresett iskolaigazgatók viszont még ezek ellenére sem kívántak nyilatkozni.

Többek között a debreceni Tóth Árpád, a Fazekas-, a Csokonai- és az Ady-gimnázium, de a Medgyessy-, a hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium, vagy a balmazújvárosi Veres Péter-középiskola tanulói és tanárai is kockás inggel fejezték ki nemtetszésüket Klinghammer István szavai miatt. Ezt követően hirdették meg diákok a kockás ingért nevű eseményt február 19-re. Az egyik tanuló az oldalon azt írta, „az iskolában töltött három évem eddigi egyik legjobb érzése, ahogyan szembejönnek a tanárok, és mosolyognak a kockás ing láttán”.

Más diákok üzenetei arról tanúskodnak, a kiállás a pedagógusok Klik és a kormány oktatáspolitikája ellen vívott küzdelmének is szól. Ez aligha véletlen: bár információink szerint a Klik tiltja, hogy a diákoknak beszéljenek a tüntetésről, az osztálytermekben téma.

HBN–SZZSL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában