Helyi közélet

2016.01.17. 17:57

"Sokan még saját környezetemben sem vették észre, hogy súlyos beteg vagyok"

Debrecen - A Debreceni Szenior Úszó Klub szervátültetett úszója kétszeres világbajnok lett az argentínai seregszemlén.

Debrecen - A Debreceni Szenior Úszó Klub szervátültetett úszója kétszeres világbajnok lett az argentínai seregszemlén.

– Harminc évesen váratlanul, egy mindmáig ismeretlen eredetű betegség támadott meg, ami után tíz éven keresztül próbáltam, igen nagy erőfeszítések mellett a megszokott életmódot folytatni a munka és a sport területén is. Sokan még saját környezetemben sem vették észre, hogy súlyos beteg vagyok. Aztán várólistára kerültem, majd szerencsére még időben megtörtént a már nagyon várt májátültetés, 2004. május 1-én – kezdte történetét Krucsó Zsolt, akinek a 18 órás életmentő műtétet 1-2 hónapos lábadozás követte. – Felépülésem érdekében azonnal elkezdtem a rendszeres testmozgást. A helyzetemet könnyítette, hogy korábban is sportos életvitelt folytattam, másrészről viszont kezdettől fogva tisztában voltam azzal, hogy a szervátültetett emberek számára a mozgás, a sportolás az egészséges életmód a beültetett szerv hosszabb túlélését biztosítja. Csökkenti a szerv kilökődésének veszélyét, és enyhíti a nélkülözhetetlen gyógyszerek mellékhatásait – mondta.

Felejthetetlen élmény

Krucsó Zsolt a kórházi javaslat szerint az úszást választotta a gyors rehabilitációja érdekében. Gyermekkori próbálkozásait hasznosítva belevágott az azóta is tartó, heti 8-10 kilométereket jelentő, kemény kitartást igénylő úszóedzésekbe, amiben a debreceni klub edzései óriási segítséget nyújtottak és nyújtanak számára most is. Rövid időn belül sikerült jó eredményeket elérnie a hazai szervátültetettek versenyein, illetve a szenior úszóeseményeken. Az előírt szintidők teljesítésével a Magyar Szervátültetettek Szövetségének válogatott úszója lett, ami lehetőséget adott számára nemzetközi szereplésekre.

Sikert és felejthetetlen élményt jelentett számára a 2015. augusztusban Argentínában rendezett Transzplantáltak XX. Világjátéka. – A húszórás repülőút, majd hatórás buszozás után, két nappal az egy hétig tartó versenyek kezdete előtt érkeztünk csak meg a tengerparti városba, így nem sok időnk volt akklimatizálódni. Ráadásul az itthoni nyárból az argentin télbe csöppentünk. A nyitó ceremónia csodálatos hangulata megsokszorozódott számunkra, hiszen mi egyúttal az életet is ünnepeltük. A komoly, de ugyanakkor mindvégig a sportszerűség és a barátság szellemében zajló küzdelmekben a magyar csapat ismételten megállta a helyét. Megelőztünk a Magyarországnál jóval népesebb, a szervátültetésben is előbb tartó országokat, mint például Kanadát, Hollandiát, Kínát, Franciaországot, Németországot. Az úszóversenyek két napig zajlottak, összesen 10 versenyszámban. Én három egyéni és egy váltószámban indultam. Tíz éves „trapi” sportpályafutásom után, kemény felkészülések árán, eddigi legeredményesebb világversenyem tudhatom magam mögött – összegezte élményeit és a tanúságokat Magyarország és Debrecen hírnevét nemzetközi szinten is öregbítő sportoló. A bajnok hozzátette: a világ szervátültetett sportolói ismételten bizonyították, hogy a sport nemcsak a rehabilitációt – a nagyon komoly műtétek után kapott új, de idegen szerveknek az új környezetbe, egy másik ember testébe való könnyebb és biztosabb beépülését – segíti, hanem kimagasló sportteljesítményekre is képesek.

HBN


Éremeső

Krucsó Zsolt a korábbi öt világversenyén szerzett dobogós helyezéseit, hat ezüst-, kilenc bronzérmét Argentínában két arany (50 méter gyors-, 200 méter vegyes úszás), és egy ezüstéremmel (50 méter mellúszás) gyarapította.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában