Helyi közélet

2016.01.19. 10:24

Nincs még vége Tóth József ügyének

Debrecen - Az ügyész új másodfokú eljárást indítványozott a táblabíróságon.

Debrecen - Az ügyész új másodfokú eljárást indítványozott a táblabíróságon.

Ügyészi fellebbezés után harmadfokon a Debreceni Ítélőtáblán folytatódott Tóth József (DK, korábban MSZP), Polgár város polgármesterének büntetőpere, akit hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással vádolnak. Az ügyész dr. Elek Balázs büntetőtanácsa előtt a Debreceni Törvényszék végzésének hatályon kívül helyezését, illetve új eljárás lefolytatását indítványozta.

Az ügy azért került a táblabíróságra, mert első fokon bűnösnek mondták ki a polgármestert, a másodfokú eljárás során viszont hatályon kívül helyezték a Debreceni Járásbíróságon született ítéletet, mert a bűncselekmény, aminek elkövetésével Tóth Józsefet vádolták, elévült, így a törvényszék nem vizsgálhatta érdemben a vád tárgyát. Lényegében a táblabíróságnak azt kell eldöntenie, hogy volt-e olyan cselekmény, ami megszakította a bűncselekmény elévülését (a bírósági eljárás 2010-ben indult). Erről eltérő az ügyészség, illetve a másodfokú bíróság álláspontja.

Tóth József 2006 és 2010 között országgyűlési képviselő volt, így mentelmi jog illette meg, a nyomozóhatóság azonban nem kezdeményezte az Országgyűlés Mentelmi Bizottságánál immunitásának felfüggesztését. 2010. február 24-ig olyan jogszerű eljárási cselekmény nem történt, ami az elévülés öt éves időtartamát félbeszakította volna – állapította meg másodfokú végzésében a Debreceni Törvényszék tavaly júniusban.

Az ügyészség szerint viszont téves jogértelmezésen alapult a döntés, erre hivatkozással kérte az ítélőtáblán új másodfokú eljárás lefolytatására kötelezni a Debreceni Törvényszéket. Tóth József a vád szerint megyei közgyűlési alelnökként bűncselekményről szerzett tudomást az M3-as autópálya kivitelezéséhez kapcsolódó közmunka­program gazdálkodásában, ám azt megpróbálta eltitkolni. Egy 2005-ös megbeszélésen a szabálytalanságok miatt felháborodásának adott hangot, a felvétel szerint arra is kérte munkatársait, hogy visszadátumozott, utólag legyártott dokumentumokkal korrigálják a társaság könyvelését.

„Nem véletlen”

Tóth József védője, dr. Helmeczy László perbeszédében többször hangsúlyozta: véleménye szerint politikailag motivált ügyről van szó. Úgy véli, nem véletlen, hogy azt követően került terítékre,

hogy a polgármester bejelentette: 2010-ben ismét indul Polgár városvezetői tisztségéért. Mint mondta, az ügy a vádhatóság állatorvosi lova, azt mutatja meg, hogyan állt be az ügyészség a politikai hatalom kiszolgálásába. Szerinte ugyanis a hangfelvétel 2005 óta a hatóságok rendelkezésére áll, s csak azért vették elő a 2010-es kampány során, mert akkor volt a jobboldal számára kívánatos.

Az egykori közgyűlési alelnök az utolsó szó jogán kiemelte, ő jóhiszeműen járt el. Arról beszélt, hogy 2010-ben megüzenték, a baloldal még állva maradt megyei prominenseit megpróbálják ellehetetleníteni. Az elmúlt 11 év alatt a lakásánál tüntetést szerveztek, fenyegetéseket, még fehér port is kapott – idézte fel. Azt kívánta politikustársainak, hogy ne legyen olyanokban része, amit neki át kellett élnie.

Határozat viszont nem született hétfőn, a jövő héten hirdetnek ítéletet.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában