Helyi közélet

2016.01.05. 15:23

Jászai Gyula lelkész már túl van a végső órán - Nekrológ

Debrecen - <em>„Az emberiség évezredek óta keresi a halál miértjére a választ, mert ott van minden ember életében ez a totálisan megsemmisítő irtózatos ellenséges hatalom az életünkben, amit mi halálnak nevezünk. A legbizonyosabb dolog, amit jövőnkről tudunk mindig is ez volt: kikerülhetetlenül egy olyan végső óra felé megyünk, amelynek meglétét sem felfogni sem megmagyarázni nem tudjuk. Hogy mikor jön el, ezt előre senki sem tudja, talán közelebb van hozzánk, mint azt gondolnánk.”

Debrecen - „Az emberiség évezredek óta keresi a halál miértjére a választ, mert ott van minden ember életében ez a totálisan megsemmisítő irtózatos ellenséges hatalom az életünkben, amit mi halálnak nevezünk. A legbizonyosabb dolog, amit jövőnkről tudunk mindig is ez volt: kikerülhetetlenül egy olyan végső óra felé megyünk, amelynek meglétét sem felfogni sem megmagyarázni nem tudjuk. Hogy mikor jön el, ezt előre senki sem tudja, talán közelebb van hozzánk, mint azt gondolnánk.”

Mikor októberben e sorokat írta, még Jászai Gyula sem gondolta hogy alig két hónap múlva őt is magához szólítja az Úr. Mindössze 55 éves volt a nyugalmazott református lelkész, akinek halála is a sorsszerűséget erősíti. Ugyan mikor is ment volna el, mint karácsony első napján. Egy ünnepen (a legnagyobbon) melyről – a többihez hasonlóan – annyi mindent akart közölni, mert fontos volt számára, hogy ne csak a szószékről hirdesse az igét, hogy minél több emberhez jussanak el a gondolatai. Mintegy két évtizeden keresztül küldte rendszeresen az egyházi ünnepekhez kapcsolódó írásait lapunknak, melyben az idő múlásával egyre idegenebbül hatottak a templomi áhítatban megszokott szavak, ezért többször át kellett vele íratnunk az egyébként szépen és logikusan megfogalmazott mondatait. Utóbb már inkább ránk bízta rövidítést a világivá tételt, mert – ahogy mondta – nagyon fárasztja az újrafogalmazás. Betegeskedett, de nem mondta, konkrétan, mi a baja. December elején még beszéltünk; az adventről, a karácsonyról küldte ismerős sorait, melyek újbóli átdolgozására biztattuk. Részben megtette, de nem vált javára az írásának, így végül ez a karácsony nélküle múlt el a lapban, s mint később megtudtuk, az életben is. Néhány meg nem jelentetett sorával búcsúzunk tőle, nyugodjon békében! „A Messiás Krisztus ma már ott ül az örökké való Atya Isten jobbján, akinek hatalommal való, látható visszajövetele felé tartunk. A világmindenség Ura, mint bíró előtt kell majd megállnunk, számot adni életünkről. Akinek a neve nincs beírva az örök élet könyvébe, az nem a mennybe jut a Biblia szerint, hanem a tűznek tavába vettetik.”

- Égerházi Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában