Helyi közélet

2016.01.30. 08:33

Ismerjük meg a Debreceni Egyetem konzisztóriumát!

Debrecen - Vállalatvezetők kerültek stratégiai fontosságú pozíciókba az egyetem berkein belül.

Debrecen - Vállalatvezetők kerültek stratégiai fontosságú pozíciókba az egyetem berkein belül.

– A megyei kereskedelmi és iparkamara három olyan vállalatvezetőt delegált az egyetem konzisztóriumába, akiknek széleskörű rálátása van a hazai és a nemzetközi üzleti életre, és akik felépítettek már sikeresen működő nagyvállalatot. Ábrahám László, az National Instruments Hungary Kft. ügyvezető igazgatója és Szabó Péter, a FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezető igazgatója is alkalmas lett volna a felsőoktatási törvény által pontosan körülírt feladatra, de végül Szabó Miklósra, a Tranzit-Ker Zrt. vezérigazgatójára esett a választás – mondta el a Napló megkeresésére Miklóssy Ferenc, a megyei kamara elnöke, hozzátéve, számukra semmiféle presztízsveszteséget nem jelent az, hogy a Szabó Miklós cége az agrárkamara tagja, hiszen az élelmiszeripar a megye meghatározó ágazatainak egyike.

Miért vállalta?

Szabó Miklós (akit telefonon külföldön értünk utol) három dologgal magyarázta, hogy miért is vállalta a felkérést. „A gazdasági életben elfogadott szemlélet, az a fajta értékrend hassa át az egyetem életét és gazdálkodását is; olyan szakemberek kerüljenek ki a felsőoktatási intézmény falai közül, amilyenekre a magyarországi gyakorlatban szükség van; lehetőség szerint olyan kutatás-fejlesztési programok induljanak a Debreceni Egyetemen, amelyeknek a tudományos eredménye a gyakorlati életbe, a reálszférába is átültethető” – sorolta a vállalatvezető, aki szerint az ő esetében fel nem merülhet az összeférhetetlenség, hiszen a cégcsoportjuk eddig sem indult az egyetem közbeszerzési pályázatain, és a jövőben sincs ilyen szándékuk.

Ki összeférhetetlen?

Kotosmann Zoltán, a Heliker Invest Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett: a törvény pontosan körülírja azt, hogy melyek azok az összeférhetetlenségi körülmények, amelyek fennállása esetén valaki nem lehet konzisztóriumi tag. Ezek között ugyanúgy ott szerepel az, hogy az illető az adott egyetem oktatója, mint, hogy az általa vezetett cég az egyetemmel bármiféle szerződéses kapcsolatban áll. „Hatalmas megtiszteltetés számomra a jelölés, igyekszem a kihívásnak megfelelni. Az a cél, hogy az egyetemi oktatás még jobban illeszkedjen a gazdaság valós igényeihez, valamint, hogy az intézmény gazdálkodása is sokkal inkább piacszerű legyen. A saját tapasztalataimmal ehhez próbálok meg hozzájárulni” – fogalmazott Kotosmann Zoltán, akitől megtudtuk, hogy az egyetem költségvetésétől a beruházásain át a gazdasági társaságainak a működéséig a konzisztórium feladata lesz a véleményezés.

Fazekas Lajos, a Debreceni Gyógyfürdő Kft. igazgatóját pénteki lapzártánkig nem tudtuk elérni.

HBN–PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában