Helyi közélet

2016.01.20. 16:05

Galambok: szélmalomharcnak tűnik

Debrecen - Levegő patkányainak éppen úgy nevezik őket, mint drága tubicának.

Debrecen - Levegő patkányainak éppen úgy nevezik őket, mint drága tubicának.

Az elnevezés is mutatja, sokan, sokféleképpen állnak a Debrecenben mind nagyobb számban élő galambokhoz. Ez az árnyalt viszonyulás hordozza magában azt, hogy – a legtöbbek bánatára – lényegében kiirthatatlanok a nagyvárosból. Amíg egyesek pénzt és energiát nem sajnálva igyekeznek megóvni erkélyeiket, háztetőjüket, udvarukat, utcafrontjukat a galamboktól és ürüléküktől, addig nem kevesen etetik, itatják, egy-egy helyre odaszoktatják-e szárnyasokat.

Ebből lett elege egyik olvasónknak, amikor panaszos levelével a Naplóhoz fordult. Megjegyzi, hogy az Újkert lényegében élhetetlen a túlzottan elszaporodott galambok miatt. A madarak ugyanis nem csak piszkosak és piszkolnak, hanem betegségek kórokozóit is hordozzák, ürülékükkel pedig terjesztik. „Sokan próbálják a panelházak erkélyeit megvédeni különböző eszközökkel, de ezek nagy része csak átmeneti megoldást jelent, ugyanis a galamb alkalmazkodik."

Csak saját ingatlanokon

"Ami egy ideig bevált, az utána már nem zavarja és folytatódik a bosszúság a lakótelepen élőknek. Sajnos sok ember eteti is ezeket az állatokat” – írja levelében, majd hozzáteszi, hogy szerinte a városnak lépni kellene. Tata város példáján keresztül javasolja a galambok befogását és elszállítását.

Ezt a módszert ismerik és a hatását is tudják a polgármesteri hivatalban, hiszen az olvasónk levele kapcsán elküldött kérdésekre adott válaszban ez is benne van: „A galambok szakszerű befogása és áttelepítése jelenthet megoldást azokon a helyeken, ahol a létszámuk jelentősen megszaporodott, azonban a jogszabály ilyen feladatot és hatáskört nem ír elő, vagyis erre felhatalmazással a debreceni polgármesteri hivatalunk nem rendelkezik”. Ugyanakkor javasolják, hogy a fészkelőhelyek csökkentésével, valamint galambriasztók felszerelésével lehetne kordában tartani a galambok számát.

Ezt ingatlanjaikon kizárólag a tulajdonosok végeztethetik el. A városon belül az elektromos vezetékek miatt nem lehet kilőni a galambokat, ellenük idomított ragadozó madarak sem vethetők be. Mint ahogy tilos a zöldterületen a galambok etetése is. Ezt az önkormányzat nem szankcionálhatja.

A válaszban szerepel az is, hogy a galambok az életformájukból adódóan okoznak kárt a közterületeken, középületeken, köztéri alkotásokon. A károkat számszerűsíteni nagyon nehéz – írják –, erre vonatkozó adataik nincsenek. Hozzáteszik, hogy a nagyvárosi lét velejárója a különböző „társélőlények” (patkány, nyest, róka, galambok) elszaporodása.

HBN–KZS


Debrecen - Szabálysértési eljárás indulhat a galambokat és a macskákat etető ellen.


Debrecen - Bérleti szerződésének felmondásával fenyegette a Cívis Ház a galamb- és macskaetető nőt.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában