Helyi közélet

2015.12.09. 15:11

Rászokást segítő

<em>A közelmúlt egyik törvényjavaslata alapján újabb adóval sújtanák azon dohánytermékeket, amelyek „rászokást segítő jellegűek”, azaz viszonylag alacsony bennük a káros anyagok szintje. Nehezen követhető a logika: olyan, mintha nem a magas cukortartalmú kóla, hanem a cukorszegény termék után kellene külön adót fizetni, mert ezzel rá lehet szokni az ártalmasabb változatra</em>. Szabó Katalin írása.

A közelmúlt egyik törvényjavaslata alapján újabb adóval sújtanák azon dohánytermékeket, amelyek „rászokást segítő jellegűek”, azaz viszonylag alacsony bennük a káros anyagok szintje. Nehezen követhető a logika: olyan, mintha nem a magas cukortartalmú kóla, hanem a cukorszegény termék után kellene külön adót fizetni, mert ezzel rá lehet szokni az ártalmasabb változatra. Szabó Katalin írása.

Információink szerint e tervezet a gyártók majd’ mindegyikét akár több milliárd forint éves adóteherrel sújtja. Egyetlen akad, amely megúszhatja tízmilliós nagyságrenddel: a Continental Dohányipari Zrt. A Continental fő tulajdonosa az a hódmezővásárhelyi Sánta János, akinek gépéről „kiszivárgott” pár éve a trafiktörvény tervezete, és az ő társulásuk nyerte el a nagykereskedelmi ellátó rendszer üzemeltetésének jogát. Ezek a rendszerek, akárcsak a mostani törvénytervezet, a szintén hódmezővásárhelyi Lázár János tárcájához tartoznak. A Continental (egy kivételével) éppen nem gyártja a büntetésre szánt fajtákat. Termékei csaknem 90 százalékban több mint 0,5 mg nikotint tartalmaznak, köztük az aromásított szivarkák, amelyeknél a cég piacvezető az országban. Ezek a kellemes ízük, illatuk és legfőképpen fogyasztói áruk alapján ugyancsak lehetnének „a rászokást elősegítő dohánytermékek” – de a tervezet szerint mégsem azok. Nem kell hozzá elvakult ellenzékinek lenni, hogy megkockáztassuk: sok a véletlen egybeesés. Ez (is) jól ki van találva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában