Helyi közélet

2015.12.19. 15:03

Divatba jött a nem hulló fenyő

Debrecen - Karácsony közeledtével napról napra egyre többen keresik fel a fenyőfaárusok standjait. Az egyik ilyen ideiglenes kereskedés képviselője, Szabó Zsolt a Naplónak elmondta: sokan még mindig azt hiszik, hogy ezeket az erdőből vágták ki, amivel kárt okoztak a természetben.

Debrecen - Karácsony közeledtével napról napra egyre többen keresik fel a fenyőfaárusok standjait. Az egyik ilyen ideiglenes kereskedés képviselője, Szabó Zsolt a Naplónak elmondta: sokan még mindig azt hiszik, hogy ezeket az erdőből vágták ki, amivel kárt okoztak a természetben.

– Valójában direkt erre a célra termeltük, Zala megyéből hoztuk. Náluk a legtöbben még mindig az illatos, de a leveleit könnyen elszóró lucfenyőt veszik, de évről évre növekszik a kereslet a drágább ezüst-, és a Nordmann-fenyő iránt. A luc métere a tavalyi 1800 forintról idén 2000-re emelkedett – árulta el. Az is kiderült, hogy a nemesnek tartott ezüst-, illetve a Nordmann-fenyők minden darabjának más és más az ára. Az ezüst 3500 forinttól indul, míg a legtartósabb Nordmannból a legolcsóbb 5 ezerbe kerül.

Szabó Zsolt szerint a fenyő vásárlását nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, mert a végére általában már a szebb darabok elfogynak. – Tavaly 20-a után ezüstfenyőből már egy darabot sem tudtunk adni – figyelmeztetett.

Egy másik helyen Lepeták Lizandra árus arról beszélt, hogy az ezüst- és a lucfenyőket a Balaton környékéről hozták, míg az ő Nordmannjaik Dániából származnak.

Tudatosan metszik

Azt tapasztalja, hogy a nagyon olcsó és a nagyon drága fákat keresik a leginkább. – Az extra fáink formára vannak vágva azért, hogy igazi fenyő alakjuk legyen. Ehhez a kivágás előtti két évben kell metszeni őket – árulta el a fiatal nő. Hozzátette, mindent darabáron kínálnak, a legolcsóbb 1900, a legdrágább 22 ezer forint. – A kibontás közben letörő és a levágott alsó ágakat a szegényeknek ingyen szoktuk odaadni. Az utolsó napon segélyszervezetek is kapnak tőlünk fenyőket, amelyeket ők rászorulóknak juttatnak el – mondta Lepeták Lizandra. Azt is megtudtuk tőle, hiú remény abban bízni, hogy 24-én majd olcsóbbak lesznek a fák. Nem akarnak akciót tartani.

Közben a közeli bevásárlóközpontban legalább tíz féle műanyag fenyőfa kapható, melyek formája tökéletes, színük furcsa mód a fehértől, a halvány zöldön át a méregzöldig terjed.

Műfenyő, mű karácsony?

Az olcsóbbakon nagyon látszik, hogy műanyagok, míg a drágábbak között olyan is akad, amelyek kifejezetten hasonlítanak az igazira. Feltűnő, hogy karácsony előtt néhány nappal tábla hívja fel a figyelmet arra, hogy kedvezménnyel kínálják a műfenyőket. A legkisebb nagyjából akkora, mint egy éjjeli lámpa, az ára pedig mindössze 500 forint. Az embermagasságú 12 ezer 490 forintba kerül.

Az utcán dolgozó karácsonyfa árusok arról is beszámoltak, hogy amióta több évben is használható műanyag fenyőket is lehet kapni, náluk folyamatosan csökken a kereslet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában