Helyi közélet

2015.11.09. 14:35

Tüzelőanyag-támogatás: kinek mennyi jut idén Hajdú-Biharban?

Hajdú-Bihar - A kistelepülések szociális tüzelőanyag-programja ötödik évében tart.

Hajdú-Bihar - A kistelepülések szociális tüzelőanyag-programja ötödik évében tart.

Idén 2185 önkormányzat szociális tüzelőanyag-támogatással összesen 153 ezer köbméter tűzifát és 68 ezer mázsa barnakőszént vásárolhat. Azt az ötezer lakosnál kisebb települések helyi rendeletük alapján juttathatják el a rászorulóknak. 2011-ben 900 millió forintos kerettel indult a szociális tüzelőanyag-program, 2012-ben egymilliárd, 2013-ban 2 milliárd forint volt, tavaly és idén pedig már 3 milliárd forint a támogatások összege.

Családonként egy köbméter

Tiszacsege kezdettől benne van a programban, az első évben még mintegy 22 millió forintot kapott, idén 14,5 millió forint támogatást várnak, a csökkenés oka, hogy mára jóval több település pályázik – tudtuk meg Szilágyi Sándor polgármestertől.

– Mintegy 700-750 rászoruló ember kaphat tűzifát, elsődleges szempont alapján azoknak jut, akik lakásfenntartási támogatásban részesülnek. 750 köbméter fára elég az összeg, vagyis jó esetben családonként 1 köbméternyi tüzelővel tudnak segíteni – mondta el a településvezető, megjegyezve, hogy nyáron 561 közmunkást foglalkoztattak, ez mutatja, milyen sok rászoruló van. ­– Szigorúak, pontosak, következetesek vagyunk a feltételeket illetően, vagy belefér valaki, vagy nem, és nem is szokott vita lenni emiatt – tette hozzá.

A szállítást is meg kell oldani

– Idén mintegy 160 háztartásnak tudunk szociális alapon tüzelőanyagot adni, ez szén lesz, egyenként 6 mázsa. A kormánytól 3 millió forintot kapunk e célra és 500 ezer forint plusz áfa az önerő, amit hozzá kell tennünk. A jogosultak körét úgy határozzuk meg, hogy azok a családok kaphatnak, ahol az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíjminimum másfélszeresénél, egyedülállóak esetében pedig a kétszeresénél nem több – mondta el Tiszai Károly, a 2300 lakosú Nagyrábé polgármestere.

Azért szenet adnak, mert egyszerűbb és olcsóbb is így: tavaly a település egymillió forintjába került, hogy a fát a vásárlás helyéről elhozzák és szétosszák az érintett 200 családnak – a szociális törvény ugyanis azt is előírja, hogy az önkormányzat dolga eljuttatni a tüzelőanyagot a rászorulóknak. Ezúttal azonban az eladó cég maga végzi el a szállítást egészen az ingatlanokig – tudtuk meg a polgármestertől.

A legszegényebbeknek

Mintegy 3 millió forint állami támogatásban részesül a 2224 lakosú Konyár a szociális tüzelőanyag-programban, saját erőt nem kell hozzátenniük. Ebből 809 mázsa szénre telik, az eladót már kiválasztották – tudtuk meg Vig Szilárd polgármestertől. A szén megvásárlása után 10 napon belül kell az önkormányzatnak meghoznia azt a helyi rendeletet, amely kijelöli, kik kaphatnak a tüzelőanyagból, így ennek kapcsán egyelőre annyit tudott mondani a polgármester, hogy – a tavalyi évhez hasonlóan – előnyben részesülnek azok, akiknél a legalacsonyabbak közt van az egy főre eső jövedelem, aktív korúak ellátásában és települési támogatásban részesülnek, illetve halmozottan hátrányos helyzetben nevelnek gyermeket. A szén mellett pedig azért döntöttek, mert könnyebben szállítható, kezelhető, mint a tűzifa.

Vig Szilárd azt is megjegyezte, hogy elhibázottnak tartja a jelenlegi szociális támogatási rendszert, amely nem tesz különbséget önhibájuk miatt vagy azon kívül nehéz helyzetbe került emberek között. – Példának okáért vannak felelőtlenül 5-6 gyermeket vállaló szülők, akik a havonta gyermekek után járó jövedelmüket azok megfelelő ellátása (étkeztetés, ruháztatás stb.) helyett pazarló életvitelt folytatva, többek közt alkohol vagy cigaretta megvásárlására költik. Bennük mindenképpen tudatosítani kellene megfelelő segélyezési rendszer kialakításával azt, hogy a fenti luxuscikkek megvételének mellőzésével a gyermekek megfelelő nevelése, például a meleg lakás biztosítása igenis megoldható, s ez egyben szülői kötelesség is! – hangsúlyozta.

HBN-SZT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában