Helyi közélet

2015.11.13. 10:28

Sportegyesületi kutatást végez a Debreceni Egyetem tíz európai országban

Debrecen - Tíz európai ország sportegyesületeinek részvételével kutatás indult, mely a sportegyesületek társadalmi szerepét, az önkéntességgel való kapcsolatát és a sportolás népszerűsítésében játszott szerepét vizsgálja.

Debrecen - Tíz európai ország sportegyesületeinek részvételével kutatás indult, mely a sportegyesületek társadalmi szerepét, az önkéntességgel való kapcsolatát és a sportolás népszerűsítésében játszott szerepét vizsgálja.

A kérdőíveket a kutatók emailben küldték el több mint 5 ezer magyar sportegyesület részére, melyekre egy héten belül várják a válaszokat. A felmérés az egyesületek számára gyakorlati haszonnal is jár, hiszen a kutatás eredményeként a magyar sportegyesületek szervezeti működésük jellemzőit és kihívásait összehasonlíthatják tíz másik Európai ország sportegyesületeinek jellemzőivel. A kérdőív kérdésein végighaladva egyben munkájukhoz fejlesztési lehetőségeket, ötleteket, újításokat és innovatív irányokat kaphatnak. A kutatás célja, hogy ajánlásokat fogalmazzon meg arról, hogy a sportegyesületek hogyan tehetik hatékonyabbá szervezeti működésüket, hogyan növelhetik taglétszámukat, és hogyan könnyíthetik meg tevékenységük finanszírozhatóságát.

Az adatok értékelése során a válaszadók semmilyen módon nem kerülnek beazonosításra. Az eredményeket a kutatók kizárólag összesítve, tudományos igényességgel értékelik, az elemzések eredményeit kiadványok formájában és záró konferencián teszik közzé, melyre az egyesületek is meghívást kapnak majd.

A kutatás kiemelt értéke, hogy az több mint százezer Európai sportegyesületben azonos módszertan alkalmazásával történik. Ennek köszönhetően európai szinten összehasonlítható és a hazai egyesületek számára is hasznosítható eredményeket hoz. A kutatás következő fázisaiban a sportegyesületi tagok véleményére is kíváncsiak a kutatók, illetve jól működő sportegyesületi siker-sztorikat is össze fognak gyűjteni.

Azok az egyesületek, amelyek esetleg még nem kaptak meghívást a kutatásban való részvételre, a következő emailcímre ([email protected]) küldött levélben még jelezhetik részvételi szándékukat a kutatást lebonyolítók részére.

A „Társadalmi befogadás és önkéntesség az európai sportszervezetekben (SIVSCE)” című kutatás magyarországi felmérését a Debreceni Egyetem végzi, mely kutatás az Európai Unió és az – Erasmus + Sport program támogatásával valósulhat meg.

- Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Sportgazdaság- és Menedzsment Tanszék -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában