Helyi közélet

2015.11.17. 12:17

Létavértes jó hírét viszik a néptáncosok

Létavértes - 2016-ban lesz 20 éve, hogy a település mezővárosi rangját visszakapta.

Létavértes - 2016-ban lesz 20 éve, hogy a település mezővárosi rangját visszakapta.

A mezővárosi rang fényében a város lakói úgy gondolták, hogy e funkciónak úgy is meg kell felelni, hogy önszerveződő közösségek által erősíteni kell a város értékeinek megőrzését. Legyen az kultúra, társadalmi kapcsolatok, sport, nemzetközi együttműködés, helyi alkotóműhely, így a városban a már meglévőkkel együtt tizenegy alapítvány és kilenc egyesület mutatja a civil szféra erejét – fogalmazott Menyhárt Károly polgármester a kulturális életet firtató kérdésünkre annak kapcsán, hogy a helyi Villongó Táncegyüttes remek fellépést mutatott be a debreceni Cívis Cuhárén a közelmúltban.

– Sok tevékenységünk szíve a Létavértes Művelődési Ház és Városi Könyvtár; tevékenységei között kiemelkedő helye van a rendszeres képzőművészeti alkotótábornak, amelyen a településről, a megyéből, és két testvértelepülésünkről, a belgiumi Écaussinnes-ből és Székelyhídról vesznek részt alkotók. Az idei tábor terméséből november 20-án nyílik kiállítás. Évente visszatérő közösségi alkalom a városi karácsonyi rendezvény, amelyet szabadtéren tartunk két helyszínen. Fenyőfát állítunk, adventi műsort, sült tököt, forró teát, forralt bort kínálunk a látogatóknak – emelte ki a polgármester.

Hagyományőrző csoportok

A művelődési ház több hagyományőrző művészeti csoportot működtet. Legrégebbi a Csormolya népdalkör, amely 1999-ben jött létre és jelenleg 7 országos, KÓTA által kiadott arany minősítéssel rendelkezik. A Zengő citera együttes 2009-ben alakult. Kezdetben a régi, 70-es évekbeli neves létavértesi citerazenekar tagjai közül jött vissza néhány, később fiatalok is csatlakoztak. A Villongó táncegyüttes története 13 éve kezdődött azzal, hogy néhány lelkes felnőtt rendszeresen összejárt „táncházazni”. Mára együttessé nőtte ki magát: több gyermek- és ifjúsági utánpótlás csoporttal, és hamarosan saját zenekarral is büszkélkedhet. Valamennyi csoport rendszeres szereplője a város kulturális életének, és egyre többször megyei rendezvényeken is fellépnek. A debreceni fellépés után a Cserebingó csoport Nagyváradra utazott, a Csillagocska Gyermek és Ifjúsági Néptánc Találkozóra, ahová ismét büszkén vitte Létavértes jó hírét. Az együttes vezetői Balla Fruzsina és Nagy Imre, akik a település kulturális életének színesítéséért, és közösségépítő tevékenységükért, Létavértes Városáért díjban részesültek. A táncosok minden évben igyekeznek eljutni Erdélybe, hiszen a Kárpát-medence összes táncát szeretnék bemutatni. Legújabb műsoruk a Nagylétai fonó címet viseli. Ezt a produkciót is előadják december 11-én a művelődési házban, a székelyhídi gyermekek javára szervezett jótékonysági esten. A hagyományőrző csoportok és a hazai ízek őrzőjeként a településen lakó testvérpár, Nagy Imréné Erika és Kovács Sándorné Kati közreműködésével két film is készült a városról. Az Ízőrzőkben és a Hazahúzóban is bemutatkozhatott Létavértes – büszkélkedett a polgármester.

HBN–BB

Mert adni jó!

2015. december 11-én pénteken 18 órától a Villongó Táncegyüttes szeretettel vár egy varázslatos estére, melynek nemes célja a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes álmodta Dévai Szent Ferenc Alapítvány székelyhídi Gyermek Jézus otthonában élő apró lakók ünnepnapjainak ékítése, hétköznapi gondjaik enyhítése.

Helyszín: Színházterem - Létavértes Árpád tér 8.

„Kilencen” az értéktárban

A helyi értéktár bizottság javaslatára a képviselő-testület 6 kategóriában 9 helyi értéket vett fel a Települési Értéktárba. Ezek közül Létavértes arra a legbüszkébb, hogy az ipari és műszaki megoldások kategóriában Irinyi János munkássága és a zajtalan-robbanásmentes gyufa bekerült a Magyar Értéktárba is mint kiemelkedő nemzeti érték. Az Irinyi-lakóház és az Irinyi-sírkert mellett az épített értékeink közül említésre méltó országos műemlék a Vízi vágóhíd, az Irinyi Arborétum, melyek a református egyház gondozásában lévő néprajzi kiállítóteremmel együtt is látogathatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában