Helyi közélet

2015.11.06. 10:07

Cserélni kell a lejárt szén-monoxid-mérőt!

Debrecen - A rosszul telepített szén-monoxid-érzékelők és az ellenőrizetlen kémények is veszélyeket rejtenek.

Debrecen - A rosszul telepített szén-monoxid-érzékelők és az ellenőrizetlen kémények is veszélyeket rejtenek.

A szén-monoxid-érzékelők helytelen használatuk miatt többször indokolatlanul is bajt jeleznek. A kéményeket is karban kell tartani, ezt négyezer esetben nem tudták elvégezni a kéményseprők. Ilyenkor a lakosok figyelmeztetést kapnak, hogy eltilthatják őket a kéményhasználattól – mondta Kovács Ferenc, a megyei katasztrófavédelem igazgatója a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Egy-másfél méterre

Dr. Molnár Péter, a Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály megyei kormányhivatalának főosztályvezetője azt kérte, hogy a szén-monoxid-érzékelőket mindenki szaküzletben vásárolja meg, lehetőleg részletes, magyar nyelvű használati utasítással. A készüléket a fűtőberendezéstől egy-másfél méter távolságban, másfél-két méter magasságban és a falak sarkától legalább 30 centiméterre kell elhelyezni, de ezt lehetőleg bízzuk szakemberre. Vészjelzéskor szellőztetni kell, és elhagyni az épületet, és értesíteni a katasztrófavédelmet. A készüléket lejárta után azonnal cseréljük ki újra. A berendezéseket fokozottan ellenőrzik, az eddigi vizsgálatok során megyénkben nem találtak kifogásolható eszközt, vagyis az üzletekben csak bevizsgált, minősített érzékelőket árusítanak.

HBN–VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában