Helyi közélet

2015.11.08. 09:28

A tajvani nagykövet vendégeskedett Hajdúbagoson

Hajdúbagos - Tajvani segítséggel jutottak ruházathoz a bihari település néptáncosai.

Hajdúbagos - Tajvani segítséggel jutottak ruházathoz a bihari település néptáncosai.

Teljes ruházatot adományozott Hon. Wen-Lung Tao tajvani kínai nagykövet és az általa vezetett Tajpej Képviseleti Iroda a hajdúbagosi néptáncosoknak. Az ajándékot viszonozva a település önkormányzata szombaton vendégül látta a nagykövetet és kíséretét. A fogadáson természetesen ünnepi műsor is volt, amelyen a néptáncosok – az óvodásoktól a felnőttekig - már az új ruháikban mutatkoztak be. Szabó Lukács, Hajdúbagos polgármestere az oktatás és a kultúra területén lát további területeket az együttműködésre települése és Tajvan között. Erről, valamint a kulturális cserekapcsolatokról beszélt Hon.Wen-Lung Tao is, kiegészítve azzal, Tajvanról már most is többen tanulnak a Debreceni Egyetem orvosi karán. Hozzátette: újabban a mezőgazdaság terén vannak lehetőségek. Magyarország libát, búzát és sertéshúst szállít hazájába.

Hajdúbagos a szülötte, a jelenleg az országgyűlés alelnöki tisztét is betöltő Jakab István révén került kapcsolatba Hon Wen-Lung Tao nagykövettel, aki hallva, hogy a falu néptáncosainak nincs megfelelő öltözete, a képviseleti iroda révén népviseleti ruhákkal, cipőkkel ajándékozta meg a csoportokat.

- Az ország úgynevezett keleti nyitás politikája Hajdúbagoson is végbement; az iráni nagykövet után most a tajvani nagykövetet fogadhatjuk településünkön – fogalmazott Szabó Lukács polgármester az ünnepi műsort megelőző köszöntőjében, majd a magyar és a Tajvanon élő nép közös vonásaival folytatta: - mindketten keleti népek vagyunk, mindkettőnket sújtotta a XX. század, mindkét nép hazáját megcsonkították. De amíg a mi sérelmünkre az Európai Unió nem hoz megoldást, addig a tajvaniak számára még a mi életünkben megvan a remény Kínával emberi módon való egyesüléshez.

- Örülök, hogy segíthetek hagyományőrző programjuk támogatásában – fogalmazott a nagykövet, majd ő is átért a történelmi előzményekre. – 1949-ben egy kicsi szigetre kényszerültünk, nagyhatalmak vesznek bennünket körbe, a közelben pedig ott van egy hatalmas „unokatestvér”. Mi a hagyományos kínai kultúra megőrzésére törekszünk, a 2 ezer éve hagyományos kínai nyelvet használjuk.

Ezt követően a felidézte egy magyar gyermek néptánccsoport tajvani szereplését egy hatalmas fesztiválon, ahol a magyar együttes volt a legnépszerűbb tánccsoport. Két nemzet egymás megismerésének pedig a kulturális cserekapcsolatok a legjobb módja. Hangsúlyozta: ha Magyarországra látogat egy tajvani egyesület, ösztönzi, hogy látogasson el Hajdúbagosra is.

HBN-KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában