Helyi közélet

2015.11.03. 14:38

A bírságok miatt sokan bujkálnak a bíróság elől

Debrecen - A szabálysértési törvény megreformálásával igyekeznek a „kiskapukat bezárni” a közeli jövőben.

Debrecen - A szabálysértési törvény megreformálásával igyekeznek a „kiskapukat bezárni” a közeli jövőben.

– Hamarosan újabb változások várhatók a 2012-ben hatályba lépett szabálysértési törvényben – mondta dr. Szurdi Béla, a Debreceni Járásbíróság elnöke a közterület-felügyelőknek a közelmúltban megtartott konferenciáján. Komoly problémát okoz például az, ha az eljárás alá vont személy ismeretlen helyen tartózkodik.

A jelenlegi szabályozás szerint ilyenkor a bíróság kizárólag a rendőrséget keresheti meg, lakcímnyilvántartóhoz nem fordulhatnak. Az előkészítés alatt álló jogszabály-módosítás erre lehetőséget adna.

Harmincezer, hat nap

Dr. Szurdi Béla arról is beszámolt, hogy sok „támadást” kaptak azért, mert a szabálysértési törvény értelmében a bíróság elzárást elrendelő határozatával szemben nincs helye jogorvoslatnak. Ugyanakkor egy korábbi alkotmánybírósági határozat kimondta, hogy érdemi, lényeges jogot érintő kérdésben biztosítani kell a jogorvoslathoz való jogot. Például, ha valaki nem fizet be egy 30 ezer forintos pénzbírságot, és ezért a bíró hat napos elzárásra ítéli, nincs helye fellebbezésnek.

– A helyszíni bírság kiszabásakor lehet ellene jogorvoslattal élni. Ha ezt nem teszi meg az illető, lemond a jogorvoslat lehetőségéről, vagyis, a bírságot tudomásul vette – ismertette a jogszabályt a Debreceni Járásbíróság elnöke. Hozzátette: ugyanakkor lehet meghallgatást kérni, ahol az érintett elmondhatja, hogy miért találja a büntetést jogsértőnek. Szintén garancia, hogy a bíróság az egész eljárás menetét megvizsgálja és amennyiben hiba történt, akár hatályon kívül is helyezheti a helyszíni bírságot. Ezen lehetőségek miatt a jövőben sem szükséges a jogorvoslatot biztosítani. Ellenkező esetben nagyon elhúzódhatnának az eljárások – állította a szakember.

Jogerő anomáliák

– Nagy probléma szabálysértési ügyeknél a jogerő kérdése. Néhány éve az a szabály él, hogy ha valami ellen nincs helye jogorvoslatnak, akkor az nem jogerős addig, amíg azt nem közölték az érintettel. Amennyiben az érintett meghallgatást kér, idézést kell neki küldeni. De ha ezt nem lehet kézbesíteni, megáll az ügy – mondta a közterület-felügyelők előtt a bíró. Úgy fogalmazott: ilyenkor ki vannak szolgáltatva annak, hogy az érintett esetleg eltűnik két hétre,vagy valamilyen módon a kézbesítési szabályokat próbálja meg kijátszani. Innentől kezdve a teljes igazságszolgáltatás lebénul! Így sokszor már a tárgyalást sem lehet kitűzni.

Ezután hat hónapon belül egyszer-egyszer még megpróbálják kikézbesíteni az értesítést, de ha nem sikerül, akkor elévül az ügy. Jó hír, hogy a küszöbön álló jogszabály módosítás szerint ilyen esetekben már a meghozatal napjától jogerős lesz a döntés – közölte dr. Szurdi Béla.

HBN–OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában