Helyi közélet

2015.10.08. 19:17

Nem sértették meg az érpataki polgármester becsületét

Debrecen - A Debreceni Ítélőtábla felmentette O. Zoltánt és G. Jánost a becsületsértés vádja alól.

Debrecen - A Debreceni Ítélőtábla felmentette O. Zoltánt és G. Jánost a becsületsértés vádja alól.A másodrendű vádlott, G. János 2010 áprilisában szórólapot készített és dobott be Érpatak lakosainak postaládáiba. Ebben a vádló szerint sérelmezhető kijelentések álltak a település polgármesteréről. Mint kiderült, ezekből az első állítás valós volt, mivel a polgármestert jogerősen elítélték magánlaksértés vétsége miatt (s ennek ellenére gyakorolta tisztségét, képviselte az önkormányzatot és vette fel a tiszteletdíjat és költségtérítést). A többi állítás nem nyert bizonyítást. Az elsőrendű vádlott 2010 októberében szintén szórólapot helyezett el Érpatak község lakóinak postaládájába. Ebben több valótlan állítás szerepelt a polgármester személyét illetően. A vádlottak tagadták a bűncselekmény elkövetését.

Az első fokon eljárt Nyíregyházi Járásbíróság 2013 májusában O. Zoltánt becsületsértés vétsége miatt 3 év, G. Jánost szintén hasonló vétség miatt 1 év próbára bocsátotta. A másodfokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2014 júniusában a vádlottakat az ellenük emelt vád alól azonban felmentette. A Debreceni Ítélőtáblához került ügyben csütörtökön helyben hagyták az ítéletet.

HBN​

Helyreigazítás – nem felelős magánlaksértésért Orosz Mihály Zoltán

„Nem sértették meg az érpataki polgármester becsületét” című, 2015. október 8-i cikkünkben valótlanul és félrevezetően állítottuk azt, hogy Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármestert jogerősen elítélték magánlaksértés vétsége miatt.

A valóság ezzel szemben az, hogy Orosz Mihály Zoltánt a Legfelsőbb Bíróság 2010. november 23-án – felülvizsgálati indítványt elbírálva – jogerősen felmentette az ellene magánlaksértés bűntette miatt folyó büntetőeljárásban, egyidejűleg a magánlaksértés miatti vele szembeni szabálysértési eljárást megszüntette.

2015. október 8-i bírósági tudósításunk elkészítéséhez a Debreceni Ítélőtábla sajtóanyagát használtunk, amely ez utóbbi tényt – a Legfelsőbb Bíróság ítéletét – nem tartalmazta.

Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármestertől és olvasóinktól ezért elnézést kérünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában