Helyi közélet

2015.10.24. 16:25

Még az amerikai nagykövet is ott volt a hortobágyi behajtási ünnepen

Hortobágy - A Szent Dömötör-napi behajtási ünnepen a csikósok, a lovas- és marhafogatok valamint hajtóik is felvonultak a kilenclyukú hídon át.

Hortobágy - A Szent Dömötör-napi behajtási ünnepen a csikósok, a lovas- és marhafogatok valamint hajtóik is felvonultak a kilenclyukú hídon át.A hideg idő beálltával a pásztorok és állataik készülnek a télre készülődnek, a jószágokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre, hiszen már nem találnak táplálékot. Mint évek óta mindig, most is a rackanyáj vezette fel a menetet a hortobágyi kilenclyukú hídon, majd sorban érkeztek a fogatok és a puszta büszkeségei a szürke marhák, a bivalyok, valamint a nóniuszok lovak, jelezve megkezdődött az idei behajtási ünnep.

Mennyi van a rovásukon?

Ezúttal Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter idézte fel beszédében azt a hagyományt, hogy a Szent Dömötör-napi behajtási ünnepen a pásztorok elszámolnak a rájuk bízott állatokkal. Erre utal a mondás is, hogy „sok van a rovásán”, hiszen a honfoglalás óta rovásfán történt a jószág számbavétele. A tárcavezető szerint a világon egyedülálló érték, amit ez a hagyomány ad az emberiségnek.



Tisztelet a darunak

Miután a behajtási ünnep egybe esik egy másik jelentős pusztai eseménnyel, a daruvonulással, Fazekas Sándor arról is szót ejtett, hogy a pusztai emberek mindig nagy becsben tartották a „hűség madarát”, amely minden évben visszatér a hortobágyi átmeneti szállására. Medgyesi Gergely, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kft. ügyvezetője köszöntőjében jelezte, most mintegy 80 ezer daru tartózkodik a pusztán, és örömteli, hogy 104 év elteltével ismét költ nálunk is. Jelentőségüket mutatja, hogy ezúttal háromnapos darufesztivált is rendeznek Hortobágyon.

Közös kincsünk

A behajtási ünnepen részt vett Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete is, aki beszédében kiemelte, hogy mindkét országban alapvető emberi jog az egészséghez, az egészséges környezethez való jog. A nagykövet mindannyiunk közös kincsének nevezte a hortobágyi génbankot.

HBN-ÉP​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában