Helyi közélet

2015.10.16. 18:43

Életveszélyes is lehet a kéményseprés megspórolása

Debrecen - Habár idén – szerencsére – nem történt halálos kimenetelű szén-monoxid mérgezés megyénkben, a fűtési szezon beindultával a rosszul működő berendezések veszélyeire figyelmeztetett a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője pénteki sajtótájékoztatóján.

Debrecen - Habár idén – szerencsére – nem történt halálos kimenetelű szén-monoxid mérgezés megyénkben, a fűtési szezon beindultával a rosszul működő berendezések veszélyeire figyelmeztetett a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője pénteki sajtótájékoztatóján.

Mindenekelőtt, a fűtő-tüzelő berendezéseket karban kell tartani és rendszeresen ellenőriztetni; ha pedig a kéményseprő hibát jelez, megjavíttatni – szögezte le Kovács Ferenc, hozzátéve, hogy nem mindenki hajlandó ezen biztonsági intézkedéseknek eleget tenni. Mint elmondta, megnőtt azon esetek száma, amikor a tűzoltóknak hatóságként el kell járniuk a felülvizsgálat elmulasztása miatt.

Bírságolhatnak is

Ha a kéményseprők nem jutnak be valamely ingatlanra, értesítést hagynak, ha így sem járnak sikerrel – például azért, mert a tulajdonos nem engedi be őket –, akkor jeleznek a katasztrófavédelemnek. Utóbbi először levélben felszólít, majd helyszíni szemlét tart, s ha szükséges, határozatot hoz, amiben kötelez a tüzelő-fűtőberendezésben vagy égéstermék-elvezető rendszerben lévő hiba kijavíttatására. Végső esetben bírságolhat is, körülményektől függően 10 ezertől akár 1 millió forintig terejdő összegre; hiszen a mulasztók mindenki testi épségével, illetve a saját életükkel játszanak – hangsúlyozta Kovács Ferenc. Azt is elmondta azonban, nemigen szoktak az ügyek bírságolásig eljutni, nem a büntetés a céljuk, hanem a balesetek, tűzesetek megelőzése.

2015-ben megyénkben 4016 jelzést kaptak a tűzoltók a kéményseprőktől, 103 esetben figyelmeztettek, büntetést azonban nem szabtak ki – sorolta Kovács Ferenc; tapasztalataik szerint a hatósági fellépés után már együttműködőek az ingatlantulajdonosok. Hajdú-Biharban idén 35 esetben vonultak szén-monoxid mérgezéshez vagy kéménytűzhöz a katasztrófavédők, ami a megyében lévő mintegy 200 ezres kéményszámot tekintve elenyésző – hangzott el.

Mindent elégetnek

Hogy egy fűtési szezon mennyi veszélyt hordoz, az elsősorban az időjárástól függ. Mivel megyénk nagyrészt egy „teknőben” fekszik, a legveszélyesebb időszak a napokig tartó párás-ködös, szélcsendes, nappal plusz néhány, éjszaka mínusz néhány fokos idő, amikor a nedves levegő visszanyomja az égésterméket a kéményekbe. Sajnos, vidéken egyre gyakoribb, hogy amikor hideg van, „minden, ami éghető, a kályhában landol”: az emberek sokféle szemetet, tasakot, fóliát, zacskót is elégetnek. Továbbá autógumit is, ami jó meleget ad, viszont tökéletlenül ég, koromszemcséi nagyok, súlyosak, és megülik az egész környéket – ilyen esetekről rendre kapnak bejelentést a tűzoltók.

HBN


Milyen szén-monoxid érzékelőt vegyünk?

Ne a legolcsóbbat! – javasolja a katasztrófavédelem igazgatója. Olyat keressünk, amihez le van írva, milyen paraméterekkel működik, van magyar nyelvű tájékoztató arról, hogy hova, hogyan szereljük fel. E készülékek többnyire elemmel működnek, ezek cseréjére figyeljünk és arra is, hogy rendszeresen újra kell őket kalibráltatni!​


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában