Helyi közélet

2015.10.30. 13:02

Az adrenalin is fűti a sorozatbetörőket

Debrecen - A „kemény bűnözők” jobban figyelnek a körülményekre, ezzel csökkentve a lebukás esélyét.

Debrecen - A „kemény bűnözők” jobban figyelnek a körülményekre, ezzel csökkentve a lebukás esélyét.

Kellemetlen meglepetésben volt része annak a férfinak Hajdúszoboszlón, aki csak egy kávéra ugrott el otthonról, s mire visszaért, egy idős asszonyt talált a házában; a szekrényében kutatott. A besurranó tolvaj a korábbi módszeréről elhíresült „Repülős Gizi” volt, akit már 20-nál többször ítéltek letöltendő szabadságvesztésre. Számítások szerint összességében több mint 40 év börtönt kapott, amiből 17-et ült le. A jövőre a kilencvenet betöltő asszony az egyik legismertebb visszaeső bűn­elkövető, ám megyénkben is akadnak olyanok, akiknek különösen sok van a rovásukon.

Még ha híre „Repülős Gizihez” nem is mérhető, hamar komoly ismertségre tett szert a nagyhegyesi templomtolvaj. K. László a református templomból keresztelő kancsót és más kegytárgyakat lopott el. Még aznap este meglehetősen ittas állapotban otthonában elfogták, ám szabadlábon hagyták. Ez hibának bizonyult, mivel két nappal később a gyülekezeti házba is betört, onnan többek között csaptelepekkel és létrával távozott. Ezt követően került őrizetbe. Személye egyébként nem volt ismeretlen a hatóság előtt: korábban már követett el bűncselekményeket. A templombetörés előtti napon például a helyi Széchenyi utcán egy idős asszonyhoz osont be, a lakásából pedig pénzt és más értéktárgyakat vitt magával.

A 38 éves férfi viszont ekkor sem állt le. Alig, hogy megszületett az ítélet a templomi betörések miatt – 2 évre felfüggesztett szabadságvesztést kapott –, szeptember 6-án egy lakatlan házba ment be, ahonnan egy keverőtárcsás mosógépet zsákmányolt. Ha a bűnössége bebizonyosodik, ezt a 2 évet is le kell ülnie.

Változó módszerek

Nagy István százados, a Debreceni Rendőrkapitányság betörési alosztályának vezetője azt mondta, a cívisvárosban zömében visszatérő bűnözők adnak munkát nekik. – A családi házakra „szakosodott” elkövetők a legtöbbször az ajtók, ablakok felfeszítésével jutnak be a lakásokba, házakba. Elvétve akadnak, akik a falat is kibontják, a legprofibbak pedig az úgynevezett zárfésűs technikát alkalmazzák – mondta a szakember. Ennek lényege, hogy az elkövetők kulcsot helyettesítő eszközökkel, például fémszálakkal és némi kézügyességgel – egy lakatoshoz hasonlóan – képesek kinyitni a zárt ajtókat. A szakember külön kitért a hétvégi házas övezetekben fosztogatókra. Noha itt ősszel és télen jellemzően nincsenek nagyobb értékek – azokat tulajdonosaik a városban tárolják –, az itt tevékenykedő bűnelkövetők jellemzően a napi megélhetésük biztosítása érdekében lopnak, és visznek mindent, amit értéknek gondolnak. Előfordult, hogy lebontották a lemezbódé oldalát, a kerítést felszedték, esetleg a vashordót vitték el, amiért néhány száz-, vagy ezer forintot kaphattak a MÉH-telepen. Akad olyan notórius, kertségben élő elkövető, aki a börtönből kikerülve ismét betöréses lopásból tartotta fenn magát: egy-egy szabadlábon töltött időszakában 15-20 bűncselekményt is elkövetett.

A százados arra hívta fel a figyelmet, hogy betörés esetén a helyszínelők nagy eséllyel találnak olyan nyomot, ami alapján elindulhat a nyomozás. Ezért, ha valaki azt tapasztalja, hogy betörtek hozzá, ne nyúljon semmihez! A nagyhegyesi templomtolvaj, aki a jelek alapján kifejezetten amatőr módon „dolgozott”, számtalan ilyet hagyott hátra. A rendőrségi szaklapból többek között kiderül, hogy egy betonkockára felállva érte el az ablakot. Sportcipőt viselt, a lábnyomát hátrahagyta, akárcsak annak a borosüvegnek a dugóját, amelyet az irodában bontott ki. A mosógép ellopásakor pedig egy rongy alapján Nílus, a nyomkövető kutya vezette el a rendőröket a házához.

Kicselezte a „rendszert”

Nagy István azt mondta, a „keményebb bűnözők” figyelnek a körülményekre, így csökkentve a lebukás esélyét. Emiatt néhányan egyedül dolgoznak. Így tett az az egykor lovas artistaként Németországban dolgozó férfi, aki a debreceni Vezér utcai lakótelep környéki házakat fosztogatta. Remek fizikuma, ügyessége, türelme és koncentrálókészsége révén mindig kikerülte a riasztók, kamerák látókörét, a lézernyalábok felett, alatt egyensúlyozott. 15 betörésből 40-50 millió forintnyi arany ékszert, pénzt és drága órákat zsákmányolt. Egy alkalommal azonban nem volt elég óvatos: egy későbbi sértett felfigyelt rá, így idén júniusban elkapták.

– A körülményekből hamar felismerhető, ha ugyanazon elkövetőhöz köthető bűncselekmény-sorozatról van szó. Ez a férfi utazó bűnöző volt, Ecserről járt a cívisvárosba fosztogatni. Ügyességének köszönhetően alig-alig hagyott nyomot maga után – így a szakember, aki szerint kevés a hidegvérű elkövető. A bűncselekmény elkövetésekor ugyanis megugrik az adrenalinszint, a tettesek egy része imádja ezt az állapotot, ezért nem tudnak a bűnözés e formájától szabadulni. Ilyen értelemben a sorozatbűnözés olyan, mint a játékfüggőség. – Mások pedig azért bűnöznek, mert vissza akarnak kerülni a börtönbe, a kinti világ idegen számukra. Nem találják a helyüket, a bent töltött évek alatt elmegy mellettük a világ.

Nagy István a betörési alosztály munkájáról azt mondta, az emberek gyakran csak az elkövetett bűncselekmények, illetve az elfogások után láthatják őket. Ám máskor is az utcán vannak, nappal és éjszaka is figyelik a gyanús körülményeket. – Egy alkalommal a komplett betörési alosztály a Bayk András-kertben tartózkodott, s lestek egy sorozatos bűnelkövetőre, miután tudták, hogy rendszerint ugyanabban a napszakban „dolgozik”. Az elkövetőt azonban megzavarták, így az árkon-bokron át kezdett menekülni. Úgy üldözték a kollégák, mint a filmekben, telkeken, kerítéseken át, ám végül sikerült elfogni.

Az előtérben találkoztak

Mindössze 20 volt ismert a rendőrök előtt abból az 50 bűncselekményből – a többiről nem tettek bejelentést a sértettek –, amelyek elkövetésével egy 20 éves debreceni fiatalembert gyanúsítanak. Mint arról beszámoltunk, a besurranó vénkerti és újkerti lakásokba ment be a kulcsra nem zárt ajtón keresztül, az előszobákból, illetve azok környékéről készpénzt, ékszereket, mobiltelefonokat, táblagépet vitt magával. Egyik alkalommal egy útnak induló középkorú házaspárhoz tért be. Amíg a férfi az autóhoz ment, a feleség úgy döntött, hogy lezuhanyzik. Az ajtó azonban nyitva maradt. A hazaérő férj még találkozott is a jól öltözött besurranóval az előszobában, aki köszönt neki, majd távozott.


Kivágta az ablakot

Az is előfordul Nagy István szerint, hogy a sértettek nem érzékelik a bűncselekményeket. Például azért, mert olyan ékszert emelnek el, amelyet ritkán viselnek. Ha hetek telnek el, mire észlelik a történteket, már nehéz dolguk van a rendőröknek, mivel fontos nyomok semmisülhetnek meg például felmosáskor. Egy családi házakra specializálódott elkövető részletesen beszámolt olyan cselekményekről is, amiről a rendőröknek, sőt, a sértettnek sem volt tudomása. Miután a nyomozók és az elkövető elmondták a sértettnek, miért érkeztek, számára is világos lett: két hete kivágták a melléképületből a kis ablakot.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában