Videó: Elfogták a százmilliót zsákmányoló sorozatbetörőt Debrecenben

Akt.:
Videó: Elfogták a százmilliót zsákmányoló sorozatbetörőt Debrecenben
© Fotó: Matey István
Debrecen – Feszítővassal érkezett, arannyal távozott a cívisvárosból az ecseri férfi.

Közel 100 millió forintos kárt okozó sorozatbetörés tettesét kerítették kézre a Debreceni Rendőrkapitányság munkatársai; a 47 éves ecseri férfi éjszakánként a Vezér utcai lakótelep környékén álló házakat fosztogatta, kizárólag aranyékszereket, készpénzt és márkás órákat tulajdonítva el. Korábban lovas artistaként dolgozott Németországban, így kellő ügyességgel rendelkezett ahhoz, hogy „kimozogja” a kiszemelt ingatlanok riasztóit – hangzott el azon a szerdai sajtótájékoztatón, ahol a zsákmányból származó több kilónyi és sok millió forintot érő ékszert is bemutattak. Utóbbi azonban elsősorban nem a média képviselőinek szólt: a tárgyak arra vártak, hogy a sértettek azonosítsák tulajdonaikat.

Nem tippre ment

Esténként jött az autópályán, letért a Vezér út környéki családi házak felé és a „jól végzett munka” után hajnalban távozott V. Károly, aki – a gyanú szerint – 2014. március 1. és 2015. június 6. között, egy 3 kilométer sugarú körön belül végrehajtott 15 betörés alkalmával 40-50 millió forint értékű aranyékszert, pénzt és drága órákat szerzett. Volt olyan hely, ahonnan aranytömböt, máshonnan tizenegynéhány millió forintot vitt magával.Forrás: police.hu


Egyedül dolgozott, nem tippre ment, hanem az utcán sétálgatva figyelte, hogy a sötétedés beálltával, hol nem gyullad villany, majd éjfél után akcióba lépett. Remek fizikuma, ügyessége, türelme és koncentrálókészsége révén mindig kikerülte a biztonsági rendszerek látókörét, úgy mozgott, hogy a – beélesített – riasztó nem érzékelte őt. Általában a hátsó ajtó vagy az emeleti terasz felfeszítésével jutott be, és elég hosszú időt töltött egy-egy helyszínen – mondta el Muszka Zoltán alezredes, a Debreceni Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője.

Máshol is tevékenykedhetett

A 47 éves ecseri férfi hátizsákjában elfogásakor megtalálták betörőszerszámait, többek közt feszítővasat, vésőt, flexet és ahhoz szükséges védőszemüveget, ugyanis éppen olyan házakat keresett, ahol feltételezése szerint páncélszekrény lehetett.

Szerencséje azonban véget ért. 2014. augusztusában egy betörésből kifele jövet már nem vigyázott eléggé, és megszólalt a riasztó, egy szemtanú pedig nagyon jó személyleírást adott róla. A rendőrök végül 2015. június 13-án hajnalban, a Németh László utcán elfogták. Ecseri házának átkutatása során a betörésekből származó zsákmány egy részét megtalálták és lefoglalták, illetve további, feltehetően hasonló, az ország más részein elkövetett bűncselekmények során szerzett értékeket is. Összességében mintegy 100 millió forintra becsülik az általa okozott kárt.

Bár a férfi korábban már volt büntetve, ilyen jellegű cselekményért még sohasem került a rendőrség látókörébe; egyébként rendezett anyagi és családi körülmények között élt. A debreceni zsaruk 15 rendbeli betöréssel gyanúsítják; mind a tizenötre vonatkozóan részletes beismerő vallomást tett.

HBN-SzT


Gyorsan, észrevétlenül dolgoznak

A rendőrség kiemelt figyelmet fordít a vagyon elleni bűncselekmények, és ezen belül is a lakásbetörések felderítésére, hiszen az, hogy az emberek privát szférájába megy be valaki, különösen sérelmes mindenki számára – mondta el dr. Tarcsa Csaba rendőr dandártábornok a sajtótájékoztatón. A tapasztalatok alapján a tettesek „megyehatárokat nem ismerve”, leginkább hétköznap munkaidőben próbálkoznak, ötvözve a betörés és a besurranás módszereit, néhány perc alatt átkutatva a fiókokat, szekrényeket értékek után, s gyakran visszazárják maguk után az ajtó, hogy az ingatlan tulajdonosa a lopást csak később vegye észre.A dandártábornok elmondta, a közeljövőben egy új, komplex megelőző programot indítanak az áldozattá válás elkerülésére. Ebben többek közt kérdőív segítségével mérhetik fel a polgárok, mennyire biztonságos az ingatlanuk, s arra is felhívják a figyelmüket, hogy listázzák és fotózzák le értékeiket.