Helyi közélet

2015.10.25. 20:52

Akkor most már Nádudvar is belevágna a struccbizniszbe

Nádudvar - Jövő nyárra már a Hortobágy melléken is csipoghatnak.

Nádudvar - Jövő nyárra már a Hortobágy melléken is csipoghatnak.

A megyében negyedikként (közmunkában harmadikként) csatlakozhat a strucctenyésztők közé Nádudvar, ahol kezdetben 50 madárral indulna az egyre népszerűbb, bár még mindig kissé környezetidegen program. Mint Beke Imre polgármester elmondta, már megpályázták a lehetőséget és a közmunkások is elkezdték a betanulást a tetétleniek segítségével.

– Mi azonban a turisztikai vonzerejére is szeretnénk építeni a struccfarmnak, hogy a fürdővendégeknek legyen más szórakozási lehetőségük is – tette hozzá. Mint mondta, a gyermekeknek, de a felnőtteknek is élmény, ha egy jelképes összegért cserébe etethetik a különleges madarakat.

A várhatóan jövő nyárra elkészülő telepet 10-12 közmunkással, mintegy 5000 négyzetméteren valósítanák meg. Az állatokat és a béreket a közmunkaprogramból, a közel hétmillió forintos infrastruktúrát (épületek, karámok, kerítés stb.) önkormányzati forrásból tervezik fedezni. Rövidtávon száz strucc, hosszútávon a helyi feldolgozás is szóba került – tudtuk meg Beke Imrétől.

HBN-SZFÁ


Petrezselymet nem eszik, főleg a csehek viszik

A strucctartás se nem olcsó, se nem egyszerű, ráadásul a több szempontot is figyelembe kell venni. Csak homokos talajon érzi jól magát, s vigyázni kell, mert mindent – kavicsot, szöget – lenyel, kivéve a petrezselymet. Azt ugyanis valamiért nem szereti. A kiskunhalasi tenyésztő, akivel a legtöbb megyénkbeli település kapcsolatban van, csibeként adja, vágóállatként visszaveszi a struccokat, melyeket utána Csehországba értékesít. Az állat húsa egészséges, sovány, íze a marháéra hasonlít, de tovább kell főzni.


Tetétlen – Úttörő szerepet vállalva keresik a „struccozás” még jövedelmezőbb lehetőségeit.


Monostorpályi - A polgármesterrel utánaszámoltunk a költségeknek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában