Helyi közélet

2015.09.12. 17:08

A Katolikus Egyháznak van válasza a társadalom kérdéseire

Debrecen - A Katolikus Egyháznak van megoldása a társadalmi kérdésekre és problémákra – erre kívánták felhívni a figyelmet a Kattárssal (Katolikus Társadalmi Napok), azzal a nagyszabású jótékonysági rendezvénnyel, melyet idén Debrecenben tartottak a Kossuth téren.

Debrecen - A Katolikus Egyháznak van megoldása a társadalmi kérdésekre és problémákra – erre kívánták felhívni a figyelmet a Kattárssal (Katolikus Társadalmi Napok), azzal a nagyszabású jótékonysági rendezvénnyel, melyet idén Debrecenben tartottak a Kossuth téren.

A sokszínű programok között több, „nagyszínpados” érdeklődésre is számot tartó előadást hallhatott a közönség.

Dr. Papp Miklós görögkatolikus parókus, morálteológus előadásában a a személyiség kibontakozását elemezte a családi nevelés során. Mint kifejtette, jó lenne, ha annak tudatában nevelnénk a gyermekeinket, hogy kicsit mindenki pap, így a nevelés sem pusztán egyszerű oktatási feladat, hanem szent liturgia. A fiatal felnőtteknek pedig azt tanácsolta, hogy ne hátra és oldalra nézzenek. Ne azt feszegessék, hogy a szüleiktől mit és mennyit kaptak, és ne az legyen a mérce, hogy társaik már mit megengedhetnek maguknak. Nézzenek előre, legyenek ők az elitek, vagy kövessék azokat, akik valódi értékek mentén haladnak. A neveléshez nem elég a jó szándék, okosnak is kell lenni, mert csak így tudjuk a stabilitást megadni, az értékcölöpöket lerakni – hirdette.

Bennünk van Jézus

Dr. Csókay András idegsebész, agykutató előadásából megtudtuk, hogy a szenvedélybetegségek körét nem lehet leszűkíteni az alkohol, kábítószer, dohányzás mértéktelen fogyasztására és nem véletlen, hogy most már a számítógép-függőséget is addiktológiai osztályokon kezelik. Tágabb értelemben, ha a teremtett világot és annak tartozékait kezdjük imádni és nem a Teremtő Istent, szenvedélybetegek leszünk. Lesz munkaalkoholizmus, de kóros szenvedéllyé válhat akármilyen gyűjtői magatartás, sőt, kapaszkodjunk meg: az örökös jócselekedetek iránti szenvedély, az állandó segítségnyújtás hajszolása, hogy végül kijelenthessük „Istenem, különb vagyok, mint a többi ember.” Ez a farizeussághoz vezetheti a még hívő keresztényt is. Itt van például a menekültkérdés, amely korlátlan lehetőséget ad a segítésre. Pedig az evangélium pontosan deklarálja, mire van szüksége az éhezőnek, szomjazónak, hajlék nélkülinek. A lelkünket nem kell odaadnunk, nyugodtan elmondhatjuk, hogy nekünk nem vallásunk, hanem utunk, igazságunk, életünk van. Hiszen Jézus mindenkiben, minden vallásalapítóban benne volt, és ha ehhez vissza tudunk térni, akkor tudunk megtisztulni. Emberi erővel nem lehet kezelni a menekültek kérdését, szinte be kell vinni az evangéliumot a politikába – mondta.

Ott kísért

Hogyan védekezzünk függőségeink ellen? – próbált segíteni előadásában az agykutató. Sokszor olyanok vagyunk, mint a majom, amely benyúl a hasadékba az almáért, megszorítja, de elengedni sem, így kivenni sem tudja. De hogyan engedjük el? Úgy, hogy megtaláljuk magunkban Jézust. Ahhoz, hogy megtisztuljunk, át kell vergődnünk a bennünk lévő sötét erőkön, hajlamokon, amelyekből nem feltétlenül lesznek vétkek és bűnök, de ott kísértenek bennünk.

– Az érzéseidről nem tehetsz, de az érzelmeidet és az akaratodat kordában tudod tartani. Jöjjenek csak fel a sötét zónákból, de menjenek is tovább! – mondta az előadó.

Az ehhez szükséges elcsendesüléshez nem mindenki tud egy hétre elvonulni a sivatagba, de a város zajában, 4-5 gyermek mellett is vissza lehet lépni, a szentlélek „huzatát” megtalálni, az Atyával találkozni. Ez a békésebb mód, de van, hogy ránk szakad a szenvedés és a fájdalom, hogy azáltal találjunk vissza magunkhoz.

– Ne utasítsd vissza! Ha megengedi Jézus, hogy meghaljanak a szeretteid, hogy kirúgjanak, hogy méltánytalanság érjen, akkor annak szabad lennie! Ami van, annak meg szabadott történnie; ha ezzel a lelkülettel nézed az urat, akkor megkapod a válaszokat – tanácsolta Csókay András.

Annak, aki csupán napi 1-2 imától és rózsafüzértől várja a megtisztulást, nem lehetett könnyű ezt végighallgatni, hiszen minden ember abban bízik, hogy egy hétköznapi vagy misztikus dolog által, esetleg egy másik ember által választ kap a miértekre.

De akad, hogy lelkünk legmélyebb valóságába egy extrém fájdalom szánkóztat le, ahogyan ez az előadóval történt, amikor másfél éve legkisebb gyermekét holtan találta, vízbe fúlt.

Indulj el lelked legmélyére, s amikor ott találkozol Istennel, ott lesznek az életedet rendező igazságok” – tanácsolta.

- HBN-BB - ​


Debrecen - Katolikus intézmények mutatkoznak be Debrecen főterén szombaton.


Az oktatás és a nevelés a fő témája a Katolikus társadalmi napok (Kattárs) idei programjának - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia új elnöke, az esemény házigazdája szombaton Debrecenben.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában