KATTÁRS: a katolikus jelenlétről Debrecenben

Akt.:
Debrecen, 2015. szeptember 12. Részvevők fociznak a Katolikus társadalmi napok (Kattárs) rendezvényen a debreceni Kossuth téren 2015. szeptember 12-én
Debrecen, 2015. szeptember 12. Részvevők fociznak a Katolikus társadalmi napok (Kattárs) rendezvényen a debreceni Kossuth téren 2015. szeptember 12-én - © MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Debrecen – Katolikus intézmények mutatkoznak be Debrecen főterén szombaton.

A Magyarországon 2013 óta minden ősszel megrendezett Katolikus Társadalmi Napok idén Debrecenbe költözött. A szeptember 12-én zajló KATTÁRS a 300 – Katolikus újjászületés Debrecen néven meghirdetett 2015-ös emlékévhez kapcsolódik: fő célja, hogy bemutassa a katolikus tanítást és a Katolikus Egyház szolgálatát a mai társadalomban.

– Szükség van ma egyházi iskolákra? – vetette fel az ünnepélyes megnyitón a Kossuth téren dr. Veres András szombathelyi megyéspüspök. Igény van rá, szükség is, hiszen a közösségi élet meghatározó színtere az iskola – mondta. A társadalomba való beépülés ott valósul meg, alapvető jogunk az oda tartozás. Hála Istennek az egyház is lehet iskolafenntartó. Bár 1950. és 1990. között csak 8 katolikus gimnázium létezett az országban, ám ma az élet minden területén találkozunk azokban végzett vezetőkkel. Ma már a magyar iskolák 11 százaléka egyházi, és 12 felsőfokú intézménye van a katolikusoknak. Mi a speciális célkitűzése? – kérdezte a püspök. A hitre épít, hogy az ember általa eljuthasson az emberi teljességig. Szombaton ezt a célt sokrétűen világítják meg az előadások – tette hozzá.

Bosák Nándor, debrecen-nyíregyházi megyéspüspök kiemelte a 300 éves katolikus jelenlétet Debrecenben, és örömmel nyugtázta, hogy ezen a napon az egyházmegye iskolái méltóképpen bemutatkozhatnak.

A városban a 20. század elejére nyúlnak vissza a rendezvény gyökerei, amelynek fontos célja a katolikus szerepvállalás bemutatása a társadalomban – mondta Komolay Szabolcs, Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere a színpadon. találkozási fórum a szakembereknek, és útmutatás a fiataloknak, ezáltal értéket képviselő rendezvény – tette hozzá.

HBN


Veres András: az oktatás és a nevelés az idei Kattárs központi témája
Az oktatás és a nevelés a fő témája a Katolikus társadalmi napok (Kattárs) idei programjának – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia új elnöke, az esemény házigazdája szombaton Debrecenben.