Helyi közélet

2015.09.29. 12:38

Pénzt nem kapnak, más munkához nem férnek hozzá az ESZOSZ károsultjai

Debrecen - Nehéz helyzetben a szövetkezet, maguk sem látják a kiutat.

Debrecen - Nehéz helyzetben a szövetkezet, maguk sem látják a kiutat.Mint arról már többször írtunk, becsapottnak érzik magukat az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ) munkavállalói; sokuk számára a nekik ígért erdészeti segédmunkából semmi sem lett, a pénzüket hiába várják, ráadásul elesnek más munkalehetőségektől. Azzal is vádolják a céget, hogy utólagos „lepapírozással” próbálja a dolgozók képzésének vagy foglalkoztatásának látszatát kelteni, és hogy mondvacsinált okokkal bocsátott el több száz embert.

Kérdéseinkre válaszolva az ESZOSZ azt írta, az erdészetektől a velük kötött megállapodásban szerepelő 20 706 hektár erdő helyett eddig csak mintegy 150 hektár munkaterületet kapott, ezért nem tudja hol dolgoztatni az embereket.

Átmeneti időszakban bíztak

A munkaerő-közvetítésében a munkaügyi központokra kellett támaszkodniuk; ugyanakkor „becsületes, tisztességes, a munkájukat önhibájukon kívül elveszítő emberekkel dolgoztunk volna” – hangsúlyozza válaszában a szövetkezet. Úgy tervezték, hogy azonnal elkezdik a munkát, de „mi magunk sem értjük, hogy az előzetesen elfogadott projektdokumentáció és az aláírt szándéknyilatkozatokat követően miért nem engedtek be a területre dolgozni az erdőgazdaságok”.

Alkalmazottaik várakoztatásának szerintük az is indoka, hogy a felkínált munka fokozott balesetveszélyt és több, nem mindennapi eszköz használatát jelenti, ezért nagy hangsúlyt szántak a munkavédelmi oktatásra.

A szerződött emberek többsége 1-2 havi bérét megkapta, utána azonban elmaradt a kifizetés. Ezt megint csak önhibáján kívül álló okokkal magyarázza az ESZOSZ: a gazdaságok által vállalt területek minimális részét vehette csak igénybe, illetve „az erdészetek kirekesztő magatartása a szóban forgó időszak alatt milliárdos nagyságrendű bevételtől való elesést kényszerített az ESZOSZ-ra és a munkát is le kellett állítanunk” – hangsúlyozzák. Azt írják az elmúlt időszakban „a különböző szervezeteknél kilincseltünk a beígért erdőrészek használatáért. Bíztunk abban, hogy ez egy átmeneti időszak és hamarosan a szándéknyilatkozatoknak megfelelően folytathatják az emberek a munkát. Most azt látjuk, hogy elbizakodott volt az optimizmusunk és erről tájékoztattuk természetesen a munkaügyi hivatalokat”.

Nehéz együttműködés

Azt állítják, azoknak mondtak fel, akikkel baj volt (az érintettek ezt erősen vitatják – SzT), többek közt valótlan lakcímet adtak meg, filmeket töltöttek le a céges mobiltelefonon, loptak stb. Arra a felvetésünkre, kellően felkészültek-e rá, hogy problémás munkavállalói csoportot céloztak meg, azt válaszolták, amennyire lehetett, felkészültek. „A projekt alapjaiban a szegényebb rétegnek ad munkalehetőséget. A velük való együttműködés bár nehéz, de nem lehetetlen. Mi munkát akarunk nekik adni, ami ott hever az erdő mélyén és bár megígérte, most mégsem enged hozzá a tulaj” – hangoztatják újra meg újra a partnerek hozzáállásáról. Nem tartják problémásnak azon felvetésünket, miszerint egyetlen e-mail cím és telefonszám van megadva a honlapjukon az összes munkavállalójuk számára; „céges telefont biztosítunk minden brigádvezetőnek és folyamatos a kapcsolat a munkaügyi hivatalokkal” – írták.

Bankkal is tárgyalnak

Arra a kérdésünkre, hogy képes-e biztosítani a szociális szövetkezet a szükséges pénzeszközöket az utófinanszírozású projekthez (2,9 milliárd forint uniós támogatás mellett 2,5 milliárd forint önerő szükséges), az írták: „a felmerült problémák miatt az önerő rendelkezésre állása is veszélybe került, hiszen a forrást biztosító szerződő partner felfüggesztette a szerződést addig, amíg a termelés a megvalósíthatósági tanulmányban realizált mértékben nem kezdődik el. A Szövetkezet a Magyar Fejlesztési Bankkal is megkezdte a tárgyalásokat, hogy áthidalható legyen a köztes időszak, de ha nem jutunk be az erdészetek területére, akkor minden pénzügyi forrásról lemondhatunk”.

Az ESZOSZ tagadja, hogy a cég vezetése a Fideszhez kötődne és azt is, hogy utólagosan „papíroznának”: „mindenben a törvényi előírásoknak megfelelően járunk el” – hangsúlyozzák.

HBN–SzT


Debrecen – Iskolakezdés előttre sem kapták meg a pénzüket.


Debrecen - Az ESZOSZ-károsultak nyílt levélben szólítják meg a megyei kormánypárti képviselőket, s felháborodásuknak adnak hangot, miszerint az ígéretek és a munkaszerződés ellenére is megélhetési lehetőség maradtak. Az írást változtatás nélkül közöljük.


Kapnak ellátást azok az emberek, akiket az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ) becsapott, közülük a Belügyminisztérium Hajdú-Biharban 400 ember közfoglalkoztatására biztosít pluszforrást – tájékoztatta a hajdú-bihari közgyűlést pénteken Rácz Róbert megyei kormánymegbízott.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában