Helyi közélet

2015.09.22. 12:55

Nem viccelnek, jókora összegekkel büntetnek a parlagfű miatt

Debrecen - Tizenötezertől 5 millió forintig terjedhet a parlagfű miatt kiszabható büntetés.

Debrecen - Tizenötezertől 5 millió forintig terjedhet a parlagfű miatt kiszabható büntetés.

Minden ingatlan tulajdonosának, illetve használójának még a parlagfű virágzása előtt, tehát július 30-áig kellett gondoskodni az allergén növény irtásáról. Amennyiben ezt nem tették meg, súlyos összegeket fizethetnek, a bírság mértéke ugyanis 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet, amit meghatároz a terület helye, mérete és a borítottság százalékos nagysága. – Hajdú-Bihar megyében idén eddig nem szabtak ki növényvédelmi bírságot, mivel a hatósági eljárás keretében először elrendelik a közérdekű védekezést, és csak ezt követi az említett szankció – válaszolt szeptember elején megkeresésünkre dr. Bagosi Mária, a megyei kormányhivatal földhivatali főosztályának vezetője. Mint mondta, az augusztus 14-éig tartó időszakban a mintegy 120 eljárásból mindössze 27 volt parlagfűvel szennyezett területtel összefüggő. Az információs anyagok és a helyi médiában közzétett felhívások hatására – és a korábbi évek szigorú szankcióinak eredményeként – évről-évre kevesebb parlagfüvet észlelnek, így Hajdú-Biharban is jelentősen csökkent a fertőzött területek aránya 2015-ben.

Szereti a napraforgót

– A közterületesek napi vezénylésük, járőrszolgálatuk alkalmával, valamint a lakossági bejelentések alapján ellenőrzik az elhanyagolt, gyomos, parlagfűvel, esetleg allergén gyomnövénnyel fertőzött területeket. A Debreceni Közterület-felügyelet kül- és belterületen több mint 170 ingatlan esetében kezdeményezett intézkedést emiatt – tájékoztatott Tőzsér Gyula, a felügyelet hatósági osztályvezetője.

Debrecen közterületein a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztálya gondoskodik a gyommentesítésről, míg magánterületen a tulajdonosnak, illetve a használónak kell irtania. – Az utóbbiak esetében eddig 166 bejelentés érkezett, amiből 102 a Debreceni Közterület-felügyelettől, 64 pedig egyéb bejelentőtől. Parlagfüves ingatlan vagy egyéb gyomos, gazos ingatlan kényszerkaszálását ebben az évben még nem kellett elrendelni – tájékoztatottak a polgármesteri hivatalnál.

Külterületen a járási hivatalok földhivatali osztályainak feladata a parlagfűvel fertőzött területek felderítése, ha szükséges, fényképekkel, digitális jegyzőkönyvvel dokumentálnak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a parlagfű-fertőzöttség a város körüli szántóterületekre jellemző inkább, ott is a napraforgóval bevetett táblákra és a nyírségi területekre, ahol a lazább, kevésbé kötött, homokos talajtípus kedvez a növény megtelepedésének.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában