Helyi közélet

2015.09.27. 14:35

Nem csak a tudományt, de a kultúrát is pártolja a Debreceni Akadémiai Bizottság

Debrecen – A Debreceni Akadémiai Bizottság (DAB) mindig kínált rendezvényeket a városi lakosság számára is. De az utóbbi egy-két évben a programok rendszeressé váltak, és a korábbinál nagyobb közönséget vonzanak. Mondhatjuk, a DAB a város egyik kulturális központjává vált. Erről beszélgettünk a DAB-klub elnökével, Rácz István professzorral.

Debrecen – A Debreceni Akadémiai Bizottság (DAB) mindig kínált rendezvényeket a városi lakosság számára is. De az utóbbi egy-két évben a programok rendszeressé váltak, és a korábbinál nagyobb közönséget vonzanak. Mondhatjuk, a DAB a város egyik kulturális központjává vált. Erről beszélgettünk a DAB-klub elnökével, Rácz István professzorral.

Felpezsdült az élet

Valójában nem klub a mienk, hiszen nem kell tagnak lenni, hanem közművelődési iroda, amely a DAB tudományos rendezvényeit művészeti programokkal egészíti ki, mert azokat ugyanolyan fontosnak tartjuk. Hogy körülbelül másfél-két éve felpezsdült a klubélet, az nagymértékben Cserép Zsuzsának köszönhető, aki lelkesen szervezi az irodalmi esteket, kiállításokat, könyvbemutatókat, egyéb rendezvényeket. Ha úgy gondoljuk, hogy a tudomány népszerűsítése is fontos nekünk, akkor helye van a jó értelemben vett igényes szórakoztatásnak, gyönyörködtetésnek is. A kiállítások rangját emeli, hogy nélkülük kopár lenne székházunk aulája, vagy előtere, tehát a vezetőség egyik alapelve, hogy mindig legyen valami kiállítás. Amikor az egyiket lebontják, már állítjuk fel a következőt. Ezeket a DAB-on belül különböző kollégák kezdeményezik. Minden kezdeményezést örömmel fogadunk, és arra törekszünk, hogy festészeti és fotóművészeti kiállítások váltogassák egymást. A lényeg az, hogy mindig legyen valami szemet gyönyörködtető látvány azok számára, akik ide bejönnek. Reméljük, rövidesen a világítást is sikerül javítanunk.”



Sugárzó szeretet

Ami az egyéb rendezvényeket, irodalmi esteket, könyvbemutatókat illeti, szívesen vállalkozunk az újdonságok, verseskötetek vagy esszégyűjtemények bemutatására. Helyi előadóművészek önálló előadó estekkel is szoktak jelentkezni, illetve a könyvbemutatókat is valamilyen előadó- vagy zeneművész produkciója színesíti. Többször elmondtam már a bevezetőmben, hogy legyünk büszkék a helyi alkotókra, hiszen szűkebb pátriánkban is vannak komoly értékek, akár költők, akár előadóművészek, noha talán kismesterek. De a kismester nem azt jelenti, hogy rossz mester, hogy kontár, hanem csak azt, hogy nincsen akkora hatása, mint a nagymesternek, az országosan vagy azon túl is ismert alkotónak, de attól még értéket képvisel. Nekem mindig megható azt tapasztalnom, hogy mekkora szeretet sugárzik a közönségből, amikor valakinek az értékeit fölfedezheti.

Érték terem

A szervezés kollektív munka, ha megszületik az ötlet, a főszereplő választja ki a műsorvezetőt, én magam tartok egy kis bevezetőt. A klubrendezvények eredetileg abban a teremben voltak, amelyet most Csokonai teremnek neveznek, mert Komiszár János festőművész Debrecen sorozata van ott, központi helyen néhány Csokonai témájú képpel. Ez a terem azonban már a múlt évad vége felé kicsinek bizonyult. Áttettük a programokat a legnagyobb terembe, melyet felvetésemre a DAB első elnökéről, Bognár Rezsőről neveztünk el. S van még a Holló László termünk. Ez a terem még az előző vezetőségtől kapta a nevét, mert Ujváry Zoltán professzor emeritus a DAB-nak ajándékozott, a Déri Múzeum pedig tartósan letétbe helyezett néhány igen értékes Holló László-festményt.

Komolyan véve

A DAB ezzel eleget tesz egyik mellékes, de fontos programjának: nemcsak a régió tudósainak otthona, hanem a város lakosságának is fóruma. A siker titka abban is van, hogy az intézmény nagyon komolyan veszi ezt a feladatát is. Rácz professzor mindig nagyon színvonalas bevezetőt mond, érezni lehet, hogy készült, és nem két-három rutinmondattal tudja le szerepét.

HBN-BE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában