Helyi közélet

2015.09.14. 19:07

Nem akármilyen könyvritkaság került a református kollégiumba

Debrecen - Dávidházy Kálmán debreceni könyvkötőmester és iparművész által készített díszalbumot vásároltak a közelmúltban.

Debrecen - Dávidházy Kálmán debreceni könyvkötőmester és iparművész által készített díszalbumot vásároltak a közelmúltban.

A nagyon jó állapotban fennmaradt unikális ritkaság megszerzéséhez az önkormányzat is hozzájárult: a kötet 600 ezer forintba került, ennek felét a város fizette ki.

Esküvői ajándék

A díszes fotóalbumot 1899-ben tervezte és készítette el Dávidházy Kálmán a nagyváradi Stern család kiskabai birtokán dolgozó alkalmazottak kérésére, Stern Paula házasságkötése alkalmából.

A könyvritkaságot hétfőn mutatták be a kollégium nagykönyvtárának olvasótermében. Papp László polgármester elmondta, az önkormányzat elkötelezett abban, hogy a város értékeihez kapcsolódó gyűjtemény folyamatosan gyarapodjon, a könyvkötőmester munkássága pedig abszolút beleillik ebbe a törekvési körbe.

Nyilvános olvasóterem

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke megköszönte a cívisváros segítő gesztusát. Hozzátette, mivel a kötet bemutatásául szolgáló olvasóterem 1889-től nyilvános volt bárki számára (egészen a második világháborúig), így a jelenleg zajló felújításokat követően a kollégium a régi szándékokat megtartva ismét bárki számára nyitottá teszi ezt a helyiséget.

Érdekességképpen megemlítette azt is, hogy a kölcsönzési jegyzékek miatt tudható, miket olvasott ott anno Arany János, Csokonai Vitéz Mihály, Ady Endre vagy Szabó Lőrinc. Utóbbi így írt erről a Tücsökzenében: „a belső szentélyből, vén tornyai / látszottak a Nagytemplomnak”.

Az akadálymentesített könyvtár és olvasóterem felújítása a tervek szerint szeptember végén fejeződik be.

HBN-VÉZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában