Helyi közélet

2015.09.12. 11:21

Középpontban a területfejlesztés

Debrecen - A Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszék 25. évfordulója és az alapító, Süli-Zakar István professzor 70. születésnapja alkalmából tartottak konferenciát.

Debrecen - A Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszék 25. évfordulója és az alapító, Süli-Zakar István professzor 70. születésnapja alkalmából tartottak konferenciát.

- Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszék a Természettudományi és Technológiai Kar egyik legjobban fejlődő és fejleszthető tanszéke. A kar életében meghatározó szerepet játszanak az olyan emblematikus tanárok, mint Süli-Zakar István professzor, aki eddig 34 doktorandusz munkáját segítette pályafutása során – hangsúlyozta Pintér Ákos dékán „A társadalomföldrajz a terület- és településfejlesztés szolgálatában” című konferencia megnyitóján csütörtökön a Debreceni Egyetemen.

Kozma Gábor, a Földtudományi Intézet igazgatója, a Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszék vezetője köszöntőjében kiemelte: a konferencia fontos célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a területfejlesztésben dolgozó szakembereket, a politikusokat, valamint a tudományág kutatóit.

Barcsa Lajos alpolgármester Debrecen településfejlesztési sikerei című előadásában rámutatott, hogy a 2000-es évek eleje óta egy nagyon tudatos területfejlesztés zajlik a városban, melyben a Debreceni Egyetemen folyó kutatásokra is támaszkodtak. Barcsa Lajos kifejtette: az egyik legmeghatározóbb elem a Piac utca gyalogos övezetté alakítása volt, amelyet további belvárosi területek – többek között a Csapó utca és a Halköz tér – átalakítása követett.

Az alpolgármester szerint a fejlesztések tudatosságát mutatja, hogy a tervezők a főutcáról kiszorult autósokra is gondoltak, s a nyugati kiskörút építésével új teret kapott a közlekedés, a következő lépés pedig az intermodális közösségi közlekedési központ kialakítása lesz.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei Közgyűlés elnöke A területfejlesztés eredményei Hajdú-Bihar megyében című előadásában kifejtette: az elmúlt években jelentősen átalakult a területfejlesztés finanszírozása, a hazai támogatásokat felváltották az európai uniós források, melyek a különböző operatív programokon keresztül elérhetőek.

Az elnök felidézte, hogy az elmúlt időszakban a gazdaságfejlesztés, a turizmus és a közlekedésfejlesztés volt a három legmeghatározóbb terület a megyei beruházásoknak, s ezek a 2014-2020-as időszakban is fontos szerepet fognak játszani, a fejlesztések a tervezésénél a jövőben is számítanak a szakterület kutatóinak véleményére.

A konferencián többek között szó volt még az Alföld fejlesztési dilemmáiról, a társadalomföldrajz szerepéről a kreatív városok fejlesztésében, a Társadalomföldrajzi és Területfejlesztési Tanszék elmúlt 25 évéről, valamint a Smart City koncepciójáról és megvalósítási lehetőségeiről is.

- unideb.hu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában