Helyi közélet

2015.09.25. 10:13

Hallatlan szavak

<em>Ismerek olyat, aki megsértődik, ha lehülyézik, amikor – nem véresen komolyan, de – odavetik neki, hogy „hülye vagy?”. És kaptam már olvasói figyelmeztetést, miután leírtam a csávó szót; viszont tapasztalatom szerint olykor a béka se... vagyis ülepe alatt található a beszédkultúránk.</em> Barak Beáta írása.

Ismerek olyat, aki megsértődik, ha lehülyézik, amikor – nem véresen komolyan, de – odavetik neki, hogy „hülye vagy?”. És kaptam már olvasói figyelmeztetést, miután leírtam a csávó szót; viszont tapasztalatom szerint olykor a béka se... vagyis ülepe alatt található a beszédkultúránk. Barak Beáta írása.

Szinte a szemünk se rebben, amikor a remek!, szuper!, vagy a macska rúgja meg! – felkiáltások helyett valami egészen más rezegteti meg hallócsontocskáinkat... Amikor pedig nyilvános fórumon hallunk sértő beszédet, végképp mindenki csendben marad, vagy csak tekintget körbe, hogy tényleg elhangzott, vagy s vajon más is hallotta? Míg a csúnya szavak sorában régen szerintem a „gyökér” is versenyezhetett volna – mert átvitt értelemben magával viszi a kiszakadás fájdalmát, és egyébként is annyira érezteti az „egyszerűséget” –, most olyan szavakat tennék feketelistára, mint deportálás, tábor és szögesdrót. Csak én érzem, hogy a mai embernek úgy kellene, hogy fájjanak ezek a szavak, ha mai jelentéshez társítjuk, mintha valamit gyökerestül kitépnének belőlük? Vagy ez csak női hiszti, mert a kényszermunka büntetés, a tábor egy állomás, a szögesdrót meg maga a védőtávolság?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában