Helyi közélet

2015.08.31. 13:52

Életműdíjat vehetett át a szoboszlói fafaragó

Hajdúszoboszló - Minden évben egyetlen alkotó, idén Császi Ferenc részesült Aranykoszorú díjban.

Hajdúszoboszló - Minden évben egyetlen alkotó, idén Császi Ferenc részesült Aranykoszorú díjban.

A foglalkozására nézve kerékgyártó-kádár még mindig fogad megrendeléseket, noha a 83. évében jár. Aki a kezére, tenyerébe néz, nem csak a szerszámok és anyagok által formált árkokat, csomókat, illetve a sérülések hegeit látja, hanem beleérzi az egykori erőt is, amely a tehetség mellé adatott.

A mesterségek ünnepén, augusztus 22-én Budapesten, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége rendezvényén vette át az elismerést, amire Hubert Erzsébet etnográfus, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület elnöke terjesztette fel. Az ehhez készült ajánlásából érdemi összefoglalót kapunk a fafaragó, bútorkészítő népi iparművész, a népművészet mestere szakmai életútjáról.

Számos alkotása a megyében

Mint írja, Császi Ferenc fabútorai a népi iparművészet iskolateremtő alkotásai, bognárszerzetű garnitúráival megújította a népi bútorművességet. Olyan módon használja fel a hagyományos népi kismesterség, a bognár szakma jellegzetes tárgyait, a tárgyak szerkezetét, amelyet előtte senki nem tudott megvalósítani.

A debreceni Hosszúpályi úti Népművészeti Alkotóházban tervei alapján egy alkotócsoportot vezetve készítették a fabútorokat, a kaput, a kerítéseket, a játszóteret az 1980-as években. A Bánki Tájházban áll az a harangláb, amelyet egy nemzetközi alkotótábor alkalmával készített. Több debreceni és Hajdú-Bihar megyei játszótéren, közterületeken helyezték el alkotásait, Tokajban, Tiszafüreden, Sárospatakon, Velemben, Csehországban, Németországban dolgozott alkotótáborokban, itt láthatók a mai napig az általa készített köztéri alkotások.

Továbbadta a tudását

Bognárszerkezetű bútorai egy részét megvásárolta a Népi Iparművészeti Múzeum Budapesten, és sokat helyeztek el a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeumban is.

Az országos népművészeti pályázatokon két alkalommal a legmagasabb díjban, a Gránátalma díjban részesült, de minden pályázati megjelenését díjazás kísérte.

Egész életművére jellemző az alföldi, kiemelten a szoboszlói népi hagyományokra épülő modern tárgyalkotás, amely tiszteletét fejezi ki a szülőföldje iránt.

Iskolateremtő alkotó, aki tanítványok tucatjait nyerte meg a népi iparművészet ügyének. Idős kora ellenére a mai napig aktív tagja a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesületnek, a tagok által megbecsült, nagy tiszteletnek örvendő személyiség. Császi Ferencnek nagy szerepe van abban, hogy Hajdúszoboszló a megye és Magyarország egyik legjelentősebb tárgyalkotó népművészeti közösségét tudhatja magáénak. Szülővárosa kultúráját – választott mestersége, a bognár szakma továbbfejlesztése eredményeképpen – elvitte a világ több országába.

Számos bemutató

Az Észak-Japán Inami nevű városkájában haraglábat készített és díszkaput állított fel. Több mint 60 alkalommal szerepeltek munkái kiállításokon, bemutatókon – emelte ki Hubert Erzsébet, a díjra ajánló sorokban.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában