Helyi közélet

2015.07.06. 17:50

Teljesen megújult a hadifogoly-temető

Debrecen - Az orosz főkonzul szerint újabb nagy háború fenyeget.

Debrecen - Az orosz főkonzul szerint újabb nagy háború fenyeget.

– Ez az első világháborús temető azt bizonyítja, hogy a háború borzalmai nemcsak a frontvonalban, hanem attól messzebb is érezhetőek. A környező sírokban több mint 1600, kolerajárvány következtében alig egy hónap alatt meghalt hadifogoly alussza örök álmát – így kezdte beszédét a Balmazújvárosi úti áruházak és a Vezér utcai Lakótelep között fekvő, frissen rendbe tett hadifogoly- és járványtemetőben dr. Papp László, Debrecen polgármestere.

Elmondta: mivel akkoriban senki nem számolt azzal, hogy évekig elhúzódik majd a harc, 1914 végén a hadifoglyokat országszerte olyan helyeken: tanyákon, iskolákban kiürült, gyárakban helyezték el, amelyek nem voltak alkalmasak tartós emberi tartózkodásra.

Debrecenben ez a hely, a város határában található Gőz Téglagyár volt.

Szergej Borozdin, az Oroszországi Föderáció, Debreceni Főkonzulátusának főkonzulja arról beszélt, hogy a temető felújításáról az orosz konzulátus gondoskodott.

– Napjainkban a világ ismét háború küszöbén áll. Az ukrajnai események miatt kiélezett nemzetközi helyzet nagyban hasonlít az első világháborút megelőző állapotokra – fogalmazott a diplomata.

Szergej Borozdin szerint a problémák megoldására nemzetközi konferenciát kell összehívni.

HBN–OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában