Helyi közélet

2015.07.06. 12:39

Mától jegykiadó automaták könnyítenek a debreceni villamosközlekedésen

Debrecen - Egy reklámszerződés miatt jár régi kék villamos a 2-es villamos vonalán.

Debrecen - Egy reklámszerződés miatt jár régi kék villamos a 2-es villamos vonalán.

– Szinte minden komolyabb nyugat-európai városban vannak már olyan jellegű jegykiadó automaták, melyeket most mi is üzembe helyezünk. Ezek nagyon megkönnyítik, kényelmessé teszik a jegyvásárlást, arról nem is beszélve, hogy így olcsóbb lesz jegyet venni, mint a vezetőnél – mondta dr. Széles Diána alpolgármester a Kálvin téren amikor üzembe helyezték a 2-es villamos forgalmasabb megállóiban a hétvégén felállított tíz darab gépet.

Külföldieknek is

A városvezető arról is beszámolt, hogy a turistákra és az itt tanuló diákokra is gondolva a magyar mellett angolul, a németül, szlovákul, spanyolul, franciául, románul, oroszul és kínaiul is lehet a gépekkel „kommunikálni”. A vakok- és gyengénlátók hangos menüt használhatnak. Fizetni bankkártyával is lehet.

A 92 millió forintba került érintőképernyős automatákat eredetileg tavaly decemberben akarták üzembe helyezni azonban ezt rengeteg informatikai probléma akadályozta. Így a szállító most 12 millió forint kötbért fizet. Dr. Széles Diána hangsúlyozta, hogy egy hónapig most tesztüzemben működnek az eszközök. A következő lépés az lesz, hogy mindenki a telefonjáról tudjon majd jegyet venni – tette hozzá.

Bérletet a gépből

Nagy Attila, a DKV vezérigazgatója ezt azzal egészítette ki, hogy ilyen magyar fejlesztésű gépekből már több száz darab működik a MÁV vonalain. Ide azonban másféle szoftverre volt szükség. Hosszútávú terv, hogy az utas a cég internetes honlapján keresztül vásárolja meg a jegyet, vagy a bérletet, amit aztán az automatánál lehetne átvenni – mondta a közlekedési cég vezetője.



Automatizált megállók

Az automaták nyújtotta szolgáltatást tíz megállóhelyen lehet igénybe venni. Ezek a Kálvin tér (Doberdó utcai irány), Csemete utca (Doberdó utcai irány), Nádor utca (közös peron), Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium (Doberdó utca irány), Árpád Vezér Általános Iskola (Nagyállomás irány), Károlyi Mihály utca (Nagyállomás irány), DAB székház (Nagyállomás irány), Dienes László Gimnázium (Nagyállomás irány), Dózsa György utca (Nagyállomás irány), Hunyadi János utca (Nagyállomás irány).

A DKV Zrt. várja az utasok az automatákkal kapcsolatos visszajelzéseit, és azt is tervezi, hogy amint lesz rá pénz az 1-es vonalán, sőt forgalmasabb busz- és trolimegállókban is jegyautomatákat állít „szolgálatba”.

A reklám miatt

A DKV vezérigazgatója lapunknak elmondta: azért közlekedik ezekben a napokban régi kék villamos is a 2-es vonalon, mert a jármű oldalán van egy reklám, amelyért csak akkor fizet a hirdető, ha az eljut az emberekhez. Mint ismert, az 1-es vonalon 19-éig három helyen cserélik a síneket, így ott nem mehet ez a jármű.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában