Helyi közélet

2015.07.08. 11:46

Itt a magyar dinnye

Debrecen - Azt állította, hogy saját termést árul, de a dinnyeföldön ennek nyoma sem volt.

Debrecen - Azt állította, hogy saját termést árul, de a dinnyeföldön ennek nyoma sem volt.– Az a célunk, hogy felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy kezdődik a magyar dinnyeszezon – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az idei dinnyekampány nyitórendezvényén.

Ne a külföldit…

Az államtitkár azt kéri, hogy a vásárlók ne a Görögországból érkezőt, hanem a hazai dinnyét válasszák, mert így hozzá tudnak járulni a magyar munkahelyek megmaradásához. Emellett azt is hangsúlyozta, hogy a Magyarországon termesztett gyümölcs jóval frissebb, mint a külföldről beérkező, valamint a magyar élelmiszerlánc-biztonság garanciát jelent. Hozzátette: 11 ezer család számára biztosít megélhetést a dinnyetermesztés. Magyarországon 2014-ben a becslések alapján 6 ezer hektáron termeltek görögdinnyét a gazdák, amelyből 220 ezer tonna termés származott.

…hanem a hazait

A legfőbb cél, hogy visszaszerezzék a magyar dinnyetermelés potenciálját, megerősítsék az exportpiacokon való jelenlétet és biztosítsák az ebből élő több ezer család megélhetését. A Földművelésügyi Minisztérium az elmúlt években bevezette a kereskedelmi regisztrációt, továbbá kiemelt ellenőrzések voltak a feketegazdaság visszaszorítására. A szezon indulásával az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek fokozottan ellenőrzik a dinnyetermesztőket és árusokat. Főútvonalak mellett termelői dinnyét forgalmazó árusok ellenőrzése során egyikük azt állította, hogy saját termesztésű görög- és sárgadinnyét árul. A szakemberek helyszíni ellenőrzést tartottak a termelő szabadföldi dinnyeföldjén, a területen azonban nem látszott betakarítás nyoma és a termelt dinnyék fajtajellegei (méret, alak, csíkozás) sem egyeztek az árusított termékekével. Egyéb szakmai szempontok is azt mutatták, hogy az árusított dinnye nem származhatott a termelő földjéről, így a több mint 1200 kg görögdinnyét lefoglalták és megsemmisíttették a szakemberek. Aki a megfelelő hatósági engedélyeket beszerezi, pl. van közterület-foglalási engedélye, az élhet ezzel az út mellett történő árusítás lehetőségével. Őstermelő kizárólag saját termését, míg más vállalkozás – viszonteladóként – vásárolt árut is értékesíthet.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában