Helyi közélet

2015.07.20. 14:09

Frissen végzett cukrászok vizsgaremekeiből nassolhattunk

Debrecen - Uzsonnasüteményeket, bonbonokat és különféle tortákat kóstolhattak az érdeklődők.

Debrecen - Uzsonnasüteményeket, bonbonokat és különféle tortákat kóstolhattak az érdeklődők.

Mester az, akihez minden fiatal szívesen fordul – kezdte ünnepi beszédét Gara Gyula mestercukrász a cukrászmestervizsga-remekek kiállításán, ahol tizenöt frissen végzett mester vehette át oklevelét nemrég.

Volt egy erős alap

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében megvalósuló „Dolgozva tanulj!” című projekt keretein belül sajátíthatták el a mester szintű fokozatot a jelentkezők. A márciusban indult program során a résztvevők kezdetben elméleti, majd gyakorlati oktatásban vettek részt, aminek eredményeként valósult meg a kiállítás.

– A gyakorlati képzést április végén kezdtük, és a kiállítás előtti három napon vizsgáztunk. Egy erős alap már mindenkinél megvolt, de tudtak számunkra újat mutatni a tanfolyam során. Számomra például újdonságnak számított a bonbonok készítése, mert eddigi pályám során még nem talált meg ez a feladat. Hetente kétszer gyakorlatoztunk reggeltől délutánig, illetve otthon éjszakába nyúlóan fejlesztettük tovább a receptúrákat – mesélt portálunknak Szabó Levente mestercukrász.

A mesterképzésekre azért van most kiemelten szükség, mert 2015 őszétől szakmunkástanuló képzést csak az a vállalkozás végezhet, ahol a tanulókkal legalább mestervégzettségű szakember foglalkozik – tudtuk meg a kiállításon.

Otthon próbálkozóknak

A mestereket arról is faggattuk, milyen egyszerű trükköket tudnának ajánlani, amelyekkel a háziasszonyok az otthon készített süteményeket is különlegesebbé tehetik. Szabó Levente a csokidíszeket ajánlja.

– Ezeket a kezdő háziasszonyok is könnyen el tudják készíteni. Csupán a csokoládét kell hozzá megolvasztani, temperálni és egy nyomózsákba töltve máris különféle mintákat rajzolhatnak vele. A másik trükk, ha a sütemények tetejére csokoládéval áthúzott gyümölcsöket helyeznek – mondta. Manapság rengeteg tanfolyam közül választhatnak az érdeklődök, ilyen a cukorvirág-készítő is. Egy tortát sokan képesek megsütni otthon, a díszítéssel lehet inkább gond, erre viszont remek ötleteket találhatnak az interneten.

Egészséges életmód

Napjainkban egyre több az ételallergiás, amire a cukrászdák is próbálnak odafigyelni. Az allergén anyagok helyett különböző helyettesítő szereket használnak, valamint egyre nagyobb számban készítenek diabetikus és paleo süteményeket. Így nem kell lemondanunk a sütemények nyújtotta édes életről.

HBN-BL​


Debrecen - Cukrász mestervizsga remekekből rendeztek kiállítást csütörtökön a Kölcsey Központban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában