Helyi közélet

2015.07.24. 16:06

A sztárzenekarok színpadán lép fel Nyilas Reni, a debreceni belgyógyász rezidens

Debrecen - „Idegesít, ha az emberek nem becsülik az értékeiket, sem a fizikai, sem a morális környezetükben.”

Debrecen - „Idegesít, ha az emberek nem becsülik az értékeiket, sem a fizikai, sem a morális környezetükben.”

„Elsős egyetemista koromig nem gondoltam, hogy valaha közöm lesz a zenéhez. Akkor egy barátnőm a kezembe adta a gitárját. Annyira megtetszett, hogy könyvből és az internet révén elsajátítottam az alapokat, elkezdtem a kedvenc számaimat lejátszani, azokat énekelni és fél év múlva megszületett az első saját dalom, pedig korábban egy Anyák napjára írt vers volt az egyetlen szerzeményem” – valahogy így történt, hogy a debreceni Nyilas Reni, miközben elvégezte az orvosit, helyt állt belgyógyász rezidensként, elkezdett fülön át is gyógyítani. Az énekes-gitáros öt helyi zenésztársával – Jantyik Hannával, Bárándi Andrással, Gonda Szabolccsal, Szepesi Andrással, Urbán Bencével – három éve érinti meg az emberi belsőt eklektikus pop-rock zenével és az értékeink megbecsüléséről, az emberi viszonyokról, az odafigyelés és a változás szükségességéről szóló szövegekkel.

Olykor Reni is elfárad

– Újoncként fizikálisan és mentálisan is nagyon elfáradtam a belgyógyászaton. E szakmában meg kell tanulni feldolgozni, hogy nap mint nap sanyarú emberi sorsokkal találkozom. Az Elfáradtam című dal ekkor született, mint egy felkiáltás, hogy vissza akarom kapni a korábbi önmagam – feleli amikor a borús-bölcs dal felől érdeklődöm.

Hozzáfűzi: „a zenei életben való érvényesülés nehézségei is kiütközhettek. Akkor úgy éreztem, azzal a minimális pályázati pénzünkkel aligha léphetünk előre, de nincs okom panaszra, adódnak lehetőségek, van négy kislemezünk és játsszák a zenéinket rádióban.”

„Beckstage”

A legutóbbit például a 30Y stúdiójában vették fel, a zenekar szakmai tanácsait is élvezve. – A 30Y koncertjein már akkor legelöl álltam, amikor még három sornyi ember alkotta a helyi rajongói kört a Lovardában – kezdi. „A tagok közvetlensége semmit, a hallgatóik száma viszont jelentősen változott azóta. Beck Zoliéknak egy barátnőm mutatott be egy debreceni koncerten egy éve, akkor jót beszélgettünk, meghallgatták a felvételemet. Legközelebbi cívisvárosi fellépésükre felkértek előzenekarunknak. Zoli felajánlotta, hogy a pécsi termükben minimális összegért felvehetjük az albumunkat, ráadásul az egész zenekar segített. A zenei létem legnagyobb élménye volt az ott töltött idő, sokat tanultunk a közös munka alatt.”

Végül a Nyilas Reni & Ők mondanivalójáról kérdezem egy számuk kapcsán. „Az Üzenet egy zöld dal. Idegesít, hogy az emberek mennyire nem becsülik az értékeiket, sem a fizikai, sem a morális környezetükben. Eldobálják maguk körül a hulladékot és gondolkodás nélkül egymás szemébe vágják a lelki „szemetüket”. Erre hívjuk fel a figyelmet a legtöbb zenében.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában