Helyi közélet

2015.07.14. 19:16

A hajdúdorogi kukoricástól egészen Hollywoodig

Hajdúdorog - Tóth Róbert Busy Day, azaz Mozgalmas nap című filmforgatókönyve Amerikában kelt életre. Interjú.

Hajdúdorog - Tóth Róbert Busy Day, azaz Mozgalmas nap című filmforgatókönyve Amerikában kelt életre. Interjú.

Morellónak két szerelme van, a felesége és a szaxofonja. Akad egy régi barátja is, aki azonban felforgatja az életét. Egy rejtélyes táskáról pedig most jobb nem beszélni… S van egy fiatalember, aki Morellóék történetét filmre írta. Nem akármilyenre: a világ meghatározó mozihatalmának számító Egyesült Államokban rögvest egy hollywoodi akciófilmmel mutatkozhatott be. Ő Tóth Róbert, Hajdúdorog szülötte. S csöppet sem közömbös, honnan ered a mozi iránti érdeklődése…

Milyen indíttatásból kezdtél el forgatókönyveket írni?

Tóth Róbert: A rajongásom a filmek iránt gyermekkoromban gyökerezik. Nagymamám jegypénztárosként dolgozott a moziban, minden vetítésen ott voltam, elvarázsolt a filmek világa, főleg az akciófilmek nyűgöztek le. Általános iskola 5. osztályába jártam, amikor a moziban adták A kukorica gyermekei című horrorfilmet, úgy gondoltam, Hajdúdorogon minden adott, hogy a saját verziómat vászonra vigyem. Így hát megírtam a forgatókönyvet, barátaimmal meggyből és szederből vért készítettünk, majd a város határában lévő kukoricaföldre mentünk. A sors iróniája talán, hogy nem tudtunk kamerát szerezni, ezért az első próbálkozás nem jár sikerrel.

Milyen út vezetett tovább mostanáig?

Tóth Róbert: Míg gyermekként csak moziba jártam, addig 1999-ben már én üzemeltettem a városban a filmszínházat. Aztán úgy hozta az élet, hogy egy jóbarátom meghívására New Yorkban, majd Seattle-ben is megfordultam, ihletet merítve az ottani mozik világából. Itt ismertem meg Nádas Tomit (a producert, lásd később – a szerk.). Hazajöttem s megnősültem. Miután maximalista vagyok, minden erőmmel a kapcsolatomra összpontosítottam, így az írás mellékvágányra került. 2011-ben véget ért a házasságom, ekkor kezdtem el újra írni. Így született meg a „Busy Day” forgatókönyve.

Mostanra pedig már a forgatáson is túl vagytok…

Tóth Róbert: Június 1–6-ig forgattuk az új-mexikói Albuquerque-ben 40 fős stábbal, köztük kilenc, Amerikában élő magyar barátommal együtt. A film címe „Busy Day”, vagyis egy Mozgalmas nap; egy fordulatokkal teli akciófilmről beszélünk. Főhőse Leo Morello, akit Árpa Attila alakít. Leónak két szerelme van: az egyik a felesége, a másik a szaxofonja. Egy szép napon azonban felbukkan a múltjából egy régi barátja, Zeus, aki fenekestől forgatja fel az életét. A történet egy táska körül forog, aminek a tartalma rejtély. Garantálom, hogy aki megnézi, nem fog unatkozni.

Mit érdemes tudni a stábról?

Tóth Róbert: A hollywoodi film producere Nádas Tamás, aki a tavalyi karate-vb-n két aranyérmet is szerzett magyar színekben, nem mellékesen játszott az Ocean’s 13 című filmben Brad Pittel, Al Pacinóval és George Clooneyval. A film akciójeleneteit Hódi Zoltán kaszkadőrnek köszönhetjük, aki többek között szerepelt a Herkules című mozialkotásban is. A Busy Day nem csak magyar vonatkozásban számít kuriózumnak a szakmában, mert Amerika világhírű színészei is szerepet vállaltak benne: az Oscar-díjra jelölt Quinton Aaron A szív bajnokaiból, vagy Tommy Lister, aki Az ötödik elemben és a Batmanben is szerepelt. A feleség szerepét Veronica Diaz dél-amerikai színésznő alakítja. A film betétdalát Fehérvári Gábor Alfréd „Mary Joe” című muzsikája teszi még magyarosabbá.

Hogyan ismerkedtél meg Árpa Attilával?

Tóth Róbert: Amikor kész lett a Busy Day forgatókönyve, elkezdtem Magyarországon házalni vele. Andy Vajna és Pataky Ági is elutasított. Árpa Attilánál is tettem egy próbát. Ő ekkor forgatta az Argo 2 című nagyfilmet, így ismét nem jártam sikerrel, de rendkívül segítőkész volt, s javasolta, hogy Amerikában próbáljak meg vele érvényesülni. Ez volt az első találkozásunk. Talán a sors fintora, hogy Nádas Tomi éppen őt választotta ki a castingon.

Milyen volt a színésszel együtt dolgozni, milyen embernek ismerted meg?

Tóth Róbert: Árpa Attila színész, remekül illik rá a karakter, ehhez a szerephez illik az ő akcentussal beszélt angolja. Igazi csapatjátékos, a forgatás után is együtt maradt a stábbal, így jó kis after partyk voltak esténként. Rendkívül jól haladtunk a munkával, hiszen egy hét alatt elkészült a kisfilm. Családcentrikus embernek ismertem meg.

Min dolgozol jelenleg?

Tóth Róbert: A Loveless című thrilleren dolgozom, ezúttal debreceni stábbal, többek közt Makovinyi Andrással, aki számos népszerű hazai együttes – mint például a Tankcsapda és a Kowalsky Meg A Vega – videoklipjének elkészítésében segédkezett, illetve Vékony Tamás manager-producerrel. Ezzel párhuzamosan dolgozom a Milwaukee Protokoll című szamurájfilmen, ami magyar vonatkozásban egyedülálló.

Milyen tervek foglalkoztatnak?

Tóth Róbert: Célom maradandót alkotni az utókor számára, és nem mellékesen abból megélni, ami életem értelme, a forgatókönyvírás. Ebben az évben mindenképpen le akarom forgatni a Loveless rövidfilmjét. A Milwaukee Protokoll forgatókönyvét idén szeretném befejezni, valamint a Busy Day másfél órás verzióját elkészíteni Nádas Tamással az USA-ban.


„Hitt bennem, támogatott…”

– Meghatározó volt az életemben Hajdúdorog – fogalmazott itteni kötődéséről szólva Tóth Róbert. – Sokat kaptam szüleimtől, akiknek hálás vagyok a támogatásukért. Főleg édesanyám volt meghatározó az életemben. Hitt bennem, támogatott mindenben, nincs ez másként ma sem. Szeretem ezt a várost, csendes, nyugodt…


Névjegy: Tóth Róbert forgatókönyvíró

  • Születése, neveltetése: Hajdúdorogon született, itt nőtt fel, ide járt általános iskolába, itt kötött életre szóló barátságokat
  • További tanulmányai: a debreceni Irinyi János Élelmiszeripari Szakközépiskola elvégzése után az agrártudományi egyetemen végzett, ezzel párhuzamosan járt Budapestre a Pannónia Filmstúdió animáció-filmkészítő szakára Jankovics Marcellhez. Később a Mafilm Filmstúdióban forgatókönyvírást tanult. A Varga Stúdióban az Angelina, a balerina című angol animációs filmet rajzolta.
  • Ihletforrás: Magánélete, illetve a folyamatos filmnézés. Nagy gyűjtő, közel ezer darab DVD és jó néhány CD sorakozik otthonában a polcokon. Jelenleg a távol-keleti filmek érdeklik, mint fogalmaz, dinamikájuk, erőteljességük, színviláguk különlegessége miatt.
  • Magánélet: jelenleg Miskolcon él a kedvesével. Mint mondja, gyermekkori dorogi barátaival is tartja a kapcsolatot, bár sokan külföldön élnek

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában