Helyi közélet

2015.06.08. 11:38

Szegény embert az ág…

Hajdú-Bihar - A mélyszegénység, a korai halálozás és az uzsora egymástól nehezen elválasztható fogalmak.

Hajdú-Bihar - A mélyszegénység, a korai halálozás és az uzsora egymástól nehezen elválasztható fogalmak.

Egy győri főiskolás a szakdolgozatában a város peremkerületeiben tetten érhető szegénységet vizsgálva arra jutott, hogy a háztartások négy százalékában nincs korszerű fűtés, és a porták öt százaléka vízvezetékes illemhellyel sincs ellátva. Ehhez képest Hajdú-Biharban vannak olyan halmozottan hátrányos helyzetű települések, ahol csak akkor tart ki elsejétől elsejéig a havi betevő, ha a sarki fűszeres (a kockás füzet terhére) hajlandó meghitelezni a zsírt, meg a kenyeret, vagy rosszabb esetben a családfő uzsorakölcsönért kénytelen folyamodni.

L. Ritók Nóra, a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatásával foglalkozó Igazgyöngy Alapítvány vezetője szerint a Győrben élő főiskolás el sem tudja képzelni a szegénységnek azt a szintjét, ami például néhány bihari kistelepülést jellemez. A Naplónak nyilatkozó egyik polgármester úgy fogalmazott, hogy akinek autója van, az nem tekinthető szegénynek, míg egy másik települési vezető szerint attól, hogy az udvaron áll egy kivénhedt négykerekű (amivel a kenyerét keresi), a gazdája még igenis lehet nagyon szegény.

A témáról a Napló keddi számában olvashatnak részletesen.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában