Helyi közélet

2015.06.10. 17:33

Nyertes esszével Brüsszelbe

Debrecen - Első díjas lett Hanesz Júlia, a Gazdaságtudományi Kar hallgatója az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének esszéversenyén.

Debrecen - Első díjas lett Hanesz Júlia, a Gazdaságtudományi Kar hallgatója az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének esszéversenyén.

A huszadik születésnapját épp a napokban ünneplő nemzetközi gazdálkodás szakos hallgató az Európa 2020 stratégia és a magyar országspecifikus ajánlások aktuális kérdéseiről írt esszét az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete által szervezett versenyre. A feladat értelmében a fiatal lány pályaművében az Európai Unió Magyarország számára tett ajánlásait elemezte az oktatás témakörében, különös tekintettel a problémákra és az azokra adott javaslatokra. Julcsi pályázata kitért a szegregáció problematikájára, a korai iskolaelhagyásra, melynek mértékét 2020-ra 10 százalék alá szeretné csökkenteni hazánk. Emellett az iskola és a munka összekapcsolását is áttekintette, vagyis a gyakorlatorientált szakképzésről is írt dolgozatában. Összegyűjtötte azokat a kezdeményezéseket is, amelyeket ezeknek a problémáknak a megoldására indított hazánk, így többek között a Tanoda, a Híd és az Ifjúsági Garancia programokat. Bár korábban még nem készített ilyen átfogó, elemző pályamunkát, mégis nagyon élvezte a mélyreható kutatást, melyben segítségére volt tanára, Nagy Sándor.

A verseny lezárultával az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének szervezésében a három díjazott június elején egy újságírókból álló csoporttal utazott háromnapos tanulmányútra az Európai Bizottsághoz Brüsszelbe. A delegáció tagjaként a Debreceni Egyetem hallgatója találkozhatott a brüsszeli szakértőkkel, és bepillantást nyerhetett az Európai Bizottság működésébe.

- Sok élménnyel és még több tapasztalattal gazdagodtam az út során. Érdekes volt látni, hogyan dolgoznak a gazdasági elemzők, és jó volt személyesen találkozni azokkal a szóvivőkkel, akiket csak a híradásokból ismerhetünk. A városnak is különleges hangulata van, hiszen a rengeteg európai uniós üvegpalota között megbújva sorakoznak a régi belga sorházak. Szépen megférnek egymást kiegészítve, és teljesen természetesen hat a régi, illetve új kultúra, építészet ötvözete. Jó volt megkóstolni a híres finomságokat, a gofrit, a belga csokit és sört is – osztotta meg benyomásait a nyertes.

A hallgató, aki tagja a Debreceni Egyetemi Közgazdász Szakmai Műhely Egyesületének (DEX Műhely), jelenleg vizsgáira készül a Gazdaságtudományi Karon. A nyári vakáció után azonban a szeptember újabb kihívásokat tartogat számára, a verseny első díjához ugyanis egy négyhetes szakmai gyakorlati lehetőség is kapcsolódik a fővárosban, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseleténél.

A versenyen való részvétel még inkább felkeltette Hanesz Júlia érdeklődését az oktatásügy és az oktatási gazdaságtan iránt, így később erről szeretné írni a szakdolgozatát, és szívesen töltene féléves szakmai gyakorlatot Brüsszelben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában