Helyi közélet

2015.06.24. 19:43

Kártyavárként dőltek össze a csalással vádolt ebesi "bróker" cégei

Debrecen - A vád szerint K. Sándor valódi befektetéseket nem végzett, ezt a „bróker” tagadta.

Debrecen - A vád szerint K. Sándor valódi befektetéseket nem végzett, ezt a „bróker” tagadta.Több millió forintot bízott egy hajdúszoboszlói asszony K. Sándor, az ebesi „bróker” egyik cégére. Mint a tárgyalás előtt elmondta, már nemigen bízik abban, hogy viszontlátja a befektetett összeget. Rajta kívül kilenc sértett, főként idős ember érkezett a járásbíróságra, leginkább azért, hogy megtudják, hol van a pénzük, s mikor kaphatják vissza. Mivel mindannyian az ügy sértettjei, a vádlott vallomását nem hallgathatták meg. Igaz, ha végig­ülhették volna, akkor sem lettek volna sokkal okosabbak. Ott volt a vádlott anyósa is, aki szintén károsultja a bűncselekménynek, amely elkövetésével a büntetlen előéletű K. Sándort vádolják. A férfit vezetőszáron vitték a tárgyalóterembe.

Ismerőseinek ajánlotta

Az ügyészség szerint a férfi 2011 decembere és 2013 októbere között összesen 828 befektetési szolgáltatásról szóló megállapodást kötött három gazdasági társaság nevében. Noha különböző időpontokban alapította azokat, közös bennük, hogy biztosítási, ügynöki, brókeri tevékenységet végezhettek, befektetési szolgáltatásra jogosító engedéllyel azonban egyik sem rendelkezett – derül ki a vádiratból.

A férfi kezdetben személyesen, ismeretségi körében ajánlott kedvező, a banki hozamokat meghaladó befektetési lehetőséget. Ennek köszönhetően gyorsan bővült az ügyfélkör, erősödött a cég jó hírneve. Majd országos hálózat kiépítésébe kezdett, olyan üzletkötők dolgoztak neki, akik korábban is pénzügyi területen tevékenykedtek, ők saját ügyfélkörük számára kínáltak befektetéseket.

Terjeszkedett

A „bróker” később régiós központot is működtetett Budapesten, Nyíregyházán, Győrben, Miskolcon, Pécsett és Kecskeméten. Az ügyészség szerint K. Sándor az üzletkötők számára képzéseket is szervezett, ezzel keltve azt a látszatot, hogy a cégek tevékenysége megfelel a jogszabályoknak.

A vád szerint a szerződések tartalmazták biztosítékként a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) engedélyét, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) felelősségvállalását. Noha később a PSZÁF és az OBA is erről cáfolatot tett közzé, az üzletkötők szóbeli tájékoztatásban ezek a garanciák továbbra is szerepeltek. Ezzel – hangsúlyozta az ügyész – professzionális piaci szereplő látszatát keltették az üzletkötők. Mindeközben – olvasható a vádiratban – a társaságok valódi befektetéseket nem hajtottak végre.

Ezt a vádlott tagadta vallomásában. Állítása szerint a pénzt debreceni ingatlanokba és egy teljes értékű lakóparkba fektette.

Arról is beszélt, hogy a PSZÁF-tel történt egyeztetések során értesültek arról, miként juthatnak el az alkuszi tevékenységtől a vagyon- és portfóliókezelésig, s hogy a szervezet sosem kérte, hogy szüntessék meg tevékenységüket. Megjegyezte azt is, hogy amikor 2013 szeptemberében a társaságoknak fizetési nehézségei adódtak, ő maga járta az országot, hogy az ügyfeleknek elmondja, legyenek türelemmel; ezen felül pedig arra kérte munkatársait, ajánlott levélben értesítsék a befektetőket.

Kiemelte azt is, nem azért létesített több irodát, hogy az embereket becsapja, hanem hogy magyar embereknek magyar állást hozzon létre. Elmondása szerint a problémák akkor kezdődtek, amikor a befektetett tőkét nem tudták kellő gyorsasággal visszaforgatni. Az évek során egy cégháló épült ki, amelynek tagjai különböző tevékenységeket végeztek. A vádlott azt mondta, tervei között egy közép-európai szinten is meghatározó vállalkozás létrehozása szerepelt, irodákat Horvátországban is nyitottak.

Állítja, tönkre ment

Mint arról korábban beszámoltunk, egy sértett tett feljelentést, amikor 2013 októberében világossá vált számára, hogy a pénzét nem fektették be. A vádemelés közlésekor a rendőrség közleményében azt írta, üzleti titokra hivatkozva még az ügyfelekkel sem osztották meg, milyen konkrét befektetések révén kívánják előteremteni az ígért hozamokat. K. Sándornak mintegy 800 millió forintnyi vagyonát zárolták. A bíróságon azt mondta, tönkrement, nem tudja, miből fizeti ki az ügyvédjét.

HBN-SZZSL


Debrecen - Több mint ötszáz embernek összesen kétmilliárd forintnál is nagyobb kárt okozott egy ebesi férfi a gyanú szerint. A rendőrség csalás bűntette miatt javasol ellene vádemelést.


Debrecen - A 19 hónapja előzetesben lévő férfi tagadja, hogy csak a pénzszerzés vezérelte volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában