Helyi közélet

2015.06.02. 07:27

Járda, peron, sín, átszállás

Debrecen - A peron nem az út és a villamospálya közé esik, ezért lehetséges az átszállás.

Debrecen - A peron nem az út és a villamospálya közé esik, ezért lehetséges az átszállás.A Dienes László Gimnázium előtt miért lehet és a Böszörményi út végén, az Árpád Vezér Általános Iskola előtt miért nem lehet egyazon megállóhelyen átszállni a villamosról az autóbuszra? – vetette fel a problémát egyik debreceni olvasónk, hozzátéve, hogy meglátása szerint a Dienes-gimnázium előtt is fennállnak azok a korlátozó tényezők, amelyekre a DKV és a polgármesteri hivatal a Böszörményi út végi megálló esetében hivatkozott egy korábbi Napló-cikkben. Mint azt május 19-én, a Korlát az átszállás útjában című cikkünkben részletesen megírtuk, a járda és a villamospálya kiemelt szegélye között zöld terület található, és ezen megállóhely nem jelölhető ki, továbbá, a járda jóval alacsonyabb a villamosok padlószintjénél, így az akadálymentes fel- és leszállás nem oldható meg. A problémák közé tartozik még, hogy a járda jelenlegi szélessége nem teszi lehetővé a biztonságos, előírásoknak megfelelő peron kialakítását. Olvasónk szerint mindez megtalálható a Dienes-gimnázium előtti megállónál is, ami mindezek ellenére kettős célú, tehát a buszokra és a villamosokra várakozók is használhatják.

Ez a legoptimálisabb

A Dienes László Gimnázium, a DAB-székház és a Doberdó utca elnevezésű villamos-megállóhelyek esetében a peront olyan formában alakították ki, hogy az autóbuszról és a villamosról le- és felszálló utasok egy közös peront használnak. A tömegközlekedés még egyszerűbbé, komfortosabbá és vonzóbba tétele a város kiemelt feladata. Ezzel együtt céljuk az is, hogy az átszállás helyein a legrövidebb, az intermodalitás feltételeit a lehető legnagyobb mértékben kielégítő átszállást biztosítsanak a különböző közlekedési módok között. Az említett, Árpád Vezér Általános Iskola elnevezésű megállóhely esetében is az autóbusz és a villamos közötti legoptimálisabb kapcsolat kialakítására törekedett a város – olvasható a polgármesteri hivatal válaszában.

Lényeges azonban kiemelni, hogy a fentebb említett három megállóhely kialakítása nem azonos az Árpád Vezér Általános Iskola megállóhely kialakításával, tekintve, hogy ebben az esetben nem az út és a villamospálya közé esik a peron, hanem épp ellenkezőleg, a két megállóhelyet elvágja egymástól a villamospálya. A korlát elbontása a gyalogosok tilos – nem kijelölt átkelőhelyen történő – átkelését eredményezné, amely balesetveszélyes, ezért az üzemeltető oldaláról felvállalhatatlan – fejeződik be a polgármesteri hivatal információja.

HBN–KZS


Debrecen- Az illetékesek szerint nem lehet egyesíteni a Böszörményi úti villamos- és buszmegállót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában