Korlát az átszállás útjában

Közös busz és villamosmegálló Debrecenben, a Böszörményi úton.
Közös busz és villamosmegálló Debrecenben, a Böszörményi úton. - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen- Az illetékesek szerint nem lehet egyesíteni a Böszörményi úti villamos- és buszmegállót.

A Böszörményi úton, nagyjából az Árpád Vezér iskolával szemben található villamosmegállóban, a 2-es villamos ajtajai miért a menetirány szerinti bal oldalon nyílnak? – kérdezi egyik olvasónk.

Akkor, amikor az a peron készült, ez logikus volt, hiszen arról vannak a lakóházak. De azóta, tavaly novemberre, ott kialakítottak egy új buszmegállót is, amelynek fő funkciója éppen a 2-es villamossal Józsa felé, vagy onnan a belváros felé utazóknak az átszállás biztosítása a józsai buszokra. Vagyis most már logikusabb lenne a villamos ajtajait a jobb oldalon, a buszmegálló felől nyitni. Ehhez azonban egyesíteni kellene a két megállót és lebontani az elválasztó vaskorlátot, amelyet az átszálló utasok most balesetveszélyes módon kerülgetnek.

Nem lehet megvalósítani

A DKV és a polgármesteri hivatal közös állásfoglalása szerint az Árpád Vezér Általános Iskola elnevezésű villamosmegállóhelyen az ajtónyitás megváltoztatását a közlekedési cég nem támogatja, mert először is, a járda és a villamospálya kiemelt szegélye között zöld terület található, amelyen megállóhely nem jelölhető ki.

Másodszor, a járda jóval alacsonyabb, mint a villamosok padlószintje, így az akadálymentes fel- és leszállás nem lenne biztosítható. Harmadrészt, a járda jelenlegi szélessége nem teszi lehetővé a biztonságos, előírásoknak megfelelő peron kialakítását.

Van ahol mégis

A válasz folytatásából az is kiderül, hogy a mindkét oldalon történő ajtónyitás közlekedésbiztonsági szempontból aggályos és kifogásolható, az az utasokat érő balesetek számának növekedésével járna. Az illetékesek úgy gondolják, hogy ha a villamospálya egyik oldalára sem kerül védőkorlát, akkor a síneken átkelő gyalogosok saját testi épségük veszélyeztetésével a villamos közlekedést is jelentős mértékben zavarnák.

HBN–OCs
hirdetés