Helyi közélet

2015.06.09. 10:33

A suli padlásáról jön a méhek támadása?

Debrecen - Debreceni méhekkel poroztatnák be az amerikai mandulafákat.

Debrecen - Debreceni méhekkel poroztatnák be az amerikai mandulafákat.

Az elmúlt években folyamatosan emelkedik a belvárosban az elszabadult, elvándorolt méhcsaládok száma, amelyek legtöbbször épületekbe fészkelik be magukat – közölte Szmutkó Attila, méhész, aki két éve ingyen összegyűjti, elszállítja ezeket a rovarokat. Néhány napja megfigyelte, hogy a Széchenyi utcai Mechwart középiskola padlásán, vagy annak födémében egymástól néhány méterre két hatalmas méhcsalád rejtőzik. Becslése szerint a nagyobb fészekben 50-60 ezer, a kisebben 30-40 ezer méhecske lehet. A méhész állítása szerint a belvárosi vadméhcsaládok nagy része valószínűleg innen származik.

Szmutkó Attila elmondta: ő kiszedné a rovarokat, de ahhoz – néhány tégla nagyságig – meg kellene bontani a helyi védettség alatt álló épületet. Ehhez pedig – tudomása szerint – engedély kellene.

– Nincsen méhveszély jelenleg nálunk, nem kell a tetőt megbontani. Amikor néhány napja volt ilyen probléma, azt a katasztrófavédelem megoldotta – közölte Barcsa Lajos, a Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola igazgatója a hírre reagálva.

Éheznek a méhek

A méhész szerint a méhek „elkóborlásának” hátterében az húzódik meg, hogy a gyors és nagy haszon reményében az utóbbi években túl sokan kezdtek hozzáértés nélkül méhészkedni régiónkban. (Idén Hajdú-Biharban 30 ezerrel több bejelentett méhcsalád van mint egy éve.) Néhányan még most is pergetik az akácmézet, vagyis elveszik a rovaroktól azt a táplálékot, amit azok maguknak tettek félre a rosszabb időkre – közölte a szakember.

– Ezzel azt érik el, hogy a méhek nem jutnak elég táplálékhoz, legyengülnek, megbetegednek. Ilyenkor vagy elpusztulnak, vagy egy új királynő vezetésével kirepülnek és új, jobb élőhelyet keresnek – tette hozzá az okleveles méhész, akit ezekben a napokban átlagosan naponta 6-8 helyre hívnak segítségül méhcsaládok befogására.

Debreceni méhek Amerikába?

Szmutkó Attila arról is beszámolt, hogy az Egyesült Államokban, Kalifornia félsivatagos részein, olyan helyeken, ahol korábban csak ritkás fű, vagy kaktuszok nőttek, az utóbbi esztendőkben hatalmas területeken, a száraz időt jól bíró mandula fákat ültettek. Ezek beporzására kezdetben az országon belülről vittek oda méheket és repülőről dobták le őket, de azok nagy része a számukra extrém körülmények között gyorsan elpusztult. Aztán Ausztrália hasonló éghajlati viszonnyal rendelkező félsivatagaiból importáltak nagy mennyiségben méhcsaládokat, de azok sem bírták sokáig. Azokról kiderült, hogy beltenyészetek voltak.

A debreceni méhszakértő elmondta: erről értesülve megkereste az Egyesült Államok magyarországi nagykövetségét és felajánlotta a Debrecenben befogott, friss génállományú, a betegségeknek jól ellenálló félvad méheket, melyeket ő a város határában karanténba helyezve tart. Állítása szerint a követség pozitív választ adott és megkezdték a tárgyalásokat az esetleges üzletről.

HBN–Orosz Csaba​


Debrecen – Ma is akadt tennivalója a Zümivadásznak, most a Petőfi téren, a Debrecen Televízió bejárata fölött vertek tanyát a méhecskék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában