Helyi közélet

2015.05.29. 19:26

Váradi kincs, katolikus érték

Debrecen - Alberto Bottari de Castello: e közösség és e tárlat példa nyitottságra és mások értékeinek megbecsülésére.

Debrecen - Alberto Bottari de Castello: e közösség és e tárlat példa nyitottságra és mások értékeinek megbecsülésére.Hatvanezer flitter fénylik a hatalmas aranyszínű ornátuson, ami szeptember 13-ig a Déri Múzeumban emlékezteti a látogatókat arra, hogy a katolicizmus háromszáz évvel ezelőtt visszatért a cívisvárosba. Az emlékév részeként pénteken nyílt kiállítás a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség egyházművészeti gyűjteményéből. Az érdeklődők – a legenda szerint Mária Terézia ruháiból 1780-ban varrt – arany selyem, ezüsttel ékesített papi öltözéken túl megcsodálhatják Lipovnitczky István nagyváradi püspök I. Vatikáni Zsinat alatt, Rómában készült színes selyemhímzésű ornátusát is.

Az ötvösmunkák között bécsi, augsburgi, nápolyi és holland tárgyak kaptak helyet, az egyik legkülönlegesebb tárgy Forgách Pál nagyváradi püspök ékkövekkel és zománcképekkel díszített, kivételesen szép pásztorbotja.

– A kiállítás címe: Várad kincsei Debrecenben, de én szívesebben használom az érték szót – mondta Böcskei László nagyváradi megyéspüspök. – A kincs kifejezés a különleges értékes vagyontárgyakat jelenti, míg az érték sokkal többet mond. Olyan tulajdonságot, amely által az adott tárgy egy közösség számára különleges fontosságúvá válik. Az alkotások hátterében közös múltat ismerhetünk meg, egyazon gyökereket és örökséget, szent elődeink hitét, amely a művészetben is Isten nagyságát hirdeti és minden korban kifejezésre jutott – tette hozzá.

– Az itt élő katolikusok egykor a nagyváradi egyházmegyéhez tartoztak, az ottani püspök, Csáky Imre háromszáz éve építette a Szent Anna Székesegyházat – szólt Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke. Kívánom, hogy a tárlat ne csak a múltat idézze, hanem a jelen buzgóságát szolgálja — zárta.

Dr. Papp László, Debrecen polgármestere történelmi pillanatnak nevezte a nemzetközi jelentőségű kulturális eseményt, amelyre évekkel ezelőtt tett nagyváradi látogatása óta vágyik. „Debrecen ma a vallási, hitéleti nyitottság városa, a nemzet egyik spirituális központja”– mondta.

Az eseményen köszöntőt mondott Alberto Bottari de Castello Magyarország apostoli nunciusa is.

HBN–HABE


A debreceni katolikus újjászületés 300. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás Várad kincsei Debrecenben címmel a Déri Múzeum Zoltai termében pénteken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában