Helyi közélet

2015.05.22. 19:27

Olvasói levél: Mire jó ez az egész?

Debrecen - <em>Tisztelt Képviselő Úr! Nemcsak a debreceni parlamenti képviselő, hanem a város fejlődésében, irányításában két évtizedes tapasztalatot szerzett polgármester szakmaiságában és lelkiismeretében bízva fordulok Önhöz. A város oktatási-nevelési színvonalának megőrzése érdekében, amelyet Ön mindig kiemelt büszkeséggel kezelt. Ez a színvonal bizonyára csorbulna, ha három kiváló, de földrajzilag távol eső, egyedi pedagógiai programú, általános és középiskolát egyesítenének</em>!

Debrecen - Tisztelt Képviselő Úr! Nemcsak a debreceni parlamenti képviselő, hanem a város fejlődésében, irányításában két évtizedes tapasztalatot szerzett polgármester szakmaiságában és lelkiismeretében bízva fordulok Önhöz. A város oktatási-nevelési színvonalának megőrzése érdekében, amelyet Ön mindig kiemelt büszkeséggel kezelt. Ez a színvonal bizonyára csorbulna, ha három kiváló, de földrajzilag távol eső, egyedi pedagógiai programú, általános és középiskolát egyesítenének!

Nem akármilyen iskolákról van szó, tudjuk jól. Kossuthosnak lenni iskolavárosunkban mindig rangot jelentett. Nem véletlenül járt oda gimnazistaként Ön is. Többszörös túljelentkezés jellemezi a mai napig a két általános iskolát is, amelyek egyikébe gyermekei is jártak. Miért kellene ezeket az iskolákat a kevés tanári gyakorlóhely ürügyén beolvasztással úgymond „megmenteni”? Miért kell jól működő, kiváló iskolák szervezeti önállóságát megszüntetni?

Örömteli, hogy az egyetemi tervek korábbi híreivel szemben az iskolák neve megmaradna. Belátták, hogy Kossuth neve szimbólum! Kossuth – Debrecen! Az egyetemtől korábban elvették ugyan, de a gimnázium és a Kiskossuth is méltón viselte mindig a történelmi nevet. Miért kell akkor telephelyekké silányítani?

Azt mondják, mindegyik épület maradna, a nevelőtestületek is, s ha a szervezeti és működési szabályzatokat átdolgozzák, „több önálló döntést is meghozhatnak”. Szerintem még többet, ha egyáltalán nem is szerveznék át! Azt ígérik, senkit nem rúgnak ki. Akkor minek a változtatás? Csökkenne a szakmai munkaközösségek száma, megtakarítást hozna az átszervezés. És persze megszűnne három igazgatói állás pótlékkal, helyükre új fő-fő igazgató kerülne. Cáfolják, hogy az új nagyfőnök a képviselőtárs felesége lenne, ilyen terv soha nem is létezett! A főtitkár-helyettes asszony örülhet, hogy korábban nem lett KLIK vezető, mert azt az átszervezést is utálja mindenki.

Megnyugtató, hogy ezek szerint Önre nem nehezedik baráti nyomás. Nem akarják a hatosztályost sem megszüntetni, a rektor úr nem szándékozik a korábbi minőséget csorbítani. A sok NEM mellett már csak egy IGEN maradt: az átalakítás. Mire jó akkor ez az egész? Nem tűnik valós magyarázatnak a KLIK-re hivatkozás! Nem látszik ésszerűnek, miért ne tudná a fenntartó egyetem rektora a gyakorlóhelyek optimális elosztását saját iskoláiban átszervezés nélkül is megoldani. Viszont láttunk már korábban rossz döntést a szakmai közvélemény által azzal tudomásul venni, hogy még rosszabb döntés fenyegetett!

Az egyetem a szándékot pontosította, a véleményezési, szenátusi határidőt nem. A szülők, a diákok az átalakulást szinte egyöntetűen elutasítják. A tanárok is, csak visszafogottabban, hiszen az állásukat féltik. Bármennyit nyugtatnak, nehéz elhinni, hogy az egyesítés nem járna minőségromlással! Az egyetemi fenntartású iskolák amúgy is már a tanszabadság utolsó szigetei - még kancellárral, konzisztóriummal is. Őriznünk kellene a színvonalát!

Képviselő Úr, Ön eddig a színvonal őrzőjének, fejlesztőjének számított, ezt hirdette, erre ösztönözte a város iskoláit. Nem maradhat közömbös! Segítsen az egyetemnek, segítsen a városnak!

Debrecen, 2015. május 21.

Egykori főnökében bízva, tisztelettel:

- Pallás György, volt középiskolai igazgató, egykori Kossuthos diák -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában