Helyi közélet

2015.05.17. 09:10

Olvasói levél: A forintosítás letaglózó számai

Debrecen - Kiss Erika elképedt, amikor áttanulmányozta a bankjától érkezett levelet. Azonnal kiderült, hogy képtelen lesz fizetni a törlesztést. Természetesen elment a bankjába, ahol tanácsolták: írja le észrevételeit és küldje el a megadott címre. Miután ezt megtette, eljött a Naplóhoz, és kérte: hozzuk nyilvánosságra az esetét.

Debrecen - Kiss Erika elképedt, amikor áttanulmányozta a bankjától érkezett levelet. Azonnal kiderült, hogy képtelen lesz fizetni a törlesztést. Természetesen elment a bankjába, ahol tanácsolták: írja le észrevételeit és küldje el a megadott címre. Miután ezt megtette, eljött a Naplóhoz, és kérte: hozzuk nyilvánosságra az esetét.

Az alábbiakban tömören összefoglaltuk a hitele forintosításának adatait, és megkértünk egy debreceni pénzügyi tanácsadót a tények kommentálására.

Havi 43 ezer 456

Kiss Erika 2007 szeptemberében havonta 20 ezer forinttal kezdte törleszteni a 35 év futamidőre felvett, 4,8 millió forint összegű, svájci frankban kapott hitelét (melyet lakásvásárlásra használt). 2012-től rögzített árfolyamot kért.

A napokban érkezett elszámolás szerint 2015. március 1-jéig 3,1 millió forintot fizetett be (tőkerészt és kamatot). A törvény értelmében tisztességtelen banki eljárás miatt 600 ezer forintot kap vissza.

A forintban számolt új hitelének tőketartozása 7 millió 951 ezer forint, a futamidő 27 év, mely alatt (a mostani számítás szerint) havonta 43 456 forintot kell fizetnie. Kiss Erika számításai alapján ez összesen 14,3 millió forintot tesz ki. Képtelen felfogni, hogy az eddig törlesztett 3,1 millióval együtt, összesen 17,4 millió forintot kelljen fizetnie a csaknem nyolc éve felvett 4,8 millió és kamatai kiegyenlítésére.

Az árfolyam az oka

Vaszkó Imre, a www.penzugyitanacsadodebrecen.hu munkatársa az adatok kommentálása elé bocsátotta, hogy az elmúlt napokban kézhez kapott banki elszámoló levelek részletes kimutatást tartalmaznak az eddigi hiteltörlesztés alakulásáról, valamint a „tisztességtelen kamatemelés” és a „tisztességtelen árfolyamrés” miatt visszajáró összegről. Ennek kiszámításakor a bankoknak az MNB által meghatározott képletet kellett alkalmazniuk. Eredményeként (egyszerűen fogalmazva) azok az ügyfelek kapták vissza a legtöbb pénzt, akik hosszú ideje, magas törlesztővel fizetnek devizahitelt – írta Vaszkó Imre.

További magyarázatát idézzük: „Az adott példában a hitel forintosítása megtörtént. Tudni kell, hogy 35 évre felvett hitel esetében, legyen szó bármelyik bankról, az ügyfelek a felvett összegnek több mint a dupláját fizetik vissza. Ezt a hasznot kéri a bank azért, hogy ennyi időre odaadja a pénzét. A 2007-ben 150 forint körüli árfolyamon jutottak az ügyfelek a svájci frank alapú hitelhez. Mivel a tartozás nem forintban van rögzítve, hanem svájci frankban, ezért a tőketartozás is a duplája lett.

Ezt a kockázatot vállalták a felvett deviza hitelekkel az ügyfelek, csak sajnos sokan nem voltak tisztában a kockázat nagyságával. Találkoztunk olyan ügyféllel, akit nem tájékoztattak eléggé annak idején, de olyannal is, aki saját bevallása alapján legyintett rá, mikor elmondták neki.

A példánál, sajnos, tényként kell kezelni, hogy nem 4,8 millió forinttal tartozott a banknak, hanem 2007-es árfolyammal számolva, annak megfelelő összegű svájci frankkal. Az árfolyamváltozás miatt ennek a mai érteke majdnem 8 millió forint. Ez pedig 27 évre 43 ezer forintos törlesztő részlettel átlagosnak mondható, semmiképpen nem kirívóan rossz ajánlat.

Érdemes lehet felvenni a kapcsolatot a saját bankkal, hogy van-e lehetőség jobb ajánlatra, valamint pénzügyi tanácsadóhoz fordulni, aki össze tudja azt hasonlítani más bankok ajánlataival is. Ez viszont nagyon sok tényezőtől függ, például a jövedelmek mértékétől és a terhelt ingatlan értékétől is. Ezt csak személyre szabottan lehet kalkulálni.”

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában