Helyi közélet

2015.05.14. 10:46

Megszolgálták a békét a festmények

Debrecen - Problémamentes volt a Krisztus Pilátus előtt csütörtöki helyretétele.

Debrecen - Problémamentes volt a Krisztus Pilátus előtt csütörtöki helyretétele.

Csütörtök reggel, zárt ajtók mögött került végleges helyére a kedden hazaszállított Krisztus Pilátus előtt – tudtuk meg Szentkirályi Miklós restaurátortól, a munkálatok szakmai vezetőjétől. – Ez az esemény duplán örömünnep, hiszen egyrészt a hazatért az alkotás, másrészt épp 20 éve fejeztük be a festmény teljeskörű restaurálását – tette hozzá, hangsúlyozva: szerencsére problémamentesen sikerült a helyretétel, a festmény pedig sérülésmentesen átvészelte az újabb hosszú utazást.

– Most már nincs más dolgunk, mint vigyázni ezekre az alkotásokra, amik már igazán megszolgálták a békét – fogalmazott Szentkirályi Miklós, akitől azt is megtudtuk kedd óta a festmény kiterítve akklimatizálódott a Déri Múzeumban, mivel az utazással járó klímaváltozás különösen megviseli ezt a hatalmas, 30 négyzetméteres remekművet, amit ezután a tárgyvédelmi szempontok szerint meghatározott 19-22 Celsius és 45-50 százalékos páratartalom mellett láthat a közönség jövő héttől a Munkácsy-teremben. Hogy mindez miért különösen fontos? Mert a hőmérsékleti változások miatt a vásznon lévő vastag festékréteg hol megnyúlik, hol megfeszül, ez pedig rombolja a képet – tudtuk meg a Munkácsy-díjas restaurátortól, aki megnyugtatott, most tökéletes állapotban vannak a trilógia darabjai.

HBN-Sz. Fabók Ágnes​


New York - Pákh ugyan szeretné egyben tartani a trilógiát, de nem akar veszteségesen kiszállni az üzletből.


Debrecen - Kósa Lajos 5-7 millió dollár közötti vételárról beszélt a Hajdú-bihari Naplónak, ám azt nem árulta el, milyen devizanemben.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában