Helyi közélet

2015.05.19. 16:14

Lebuktak a „vasemberek”

Debrecen - Vasipari termékekkel üzletelő bűnszervezetet kapcsolt le a NAV múlt héten.

Debrecen - Vasipari termékekkel üzletelő bűnszervezetet kapcsolt le a NAV múlt héten.

Eddig közel hárommilliárd forintnyi vagyont zárolt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy vasipari csalás ügyében. A NAV szakemberei május 11-én, egyéves felderítőmunkát követően, összehangolt akció keretében számolták fel azt a bűnszervezetet, amely 2013 óta vasárukkal kereskedett illegális módon. A gyanú szerint a csalók az ismert módszerrel dolgoztak: Szlovákiából nettó áron szereztek be vasipari termékeket (például betonacélt, hengerelt lemezt, munkagépeket, selejt vasúti tartálykocsikat), majd Magyarországon az áru és a számlázás útja különváltak. Papíron egy strómancégekből álló láncon (amelyben hatvan vállalkozást használtak) átfuttaták a számlákat, s kezdvező áron értékesítették. Az üggyel kapcsolatos sajtótájékoztatón Lengyel Tibor, az Észak-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóság vezetője elmondta, ezzel a szervezet vezető pozíciót szerzett a piacon, mivel tizenöt százalékkal olcsóbban adták a termékeket. A profitot ráadásul azzal is növelték, hogy egy-egy szállítmányt nem csak egyszer forgattak be a rendszerbe, ezzel többször is vissza tudták igényelni az áfát. – A bűncselekmény felgöngyölítése még folyamatban van, de az eddigi adatok alapján több mint hárommilliárd forintos csalásról van szó – árulta el Lengyel Tibor.


Forrás: NAV


Gyanús egyedi kivizsgálás

Czinege Attila, az Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatóság főigazgatója kifejtette, hogy egy egyedi kivizsgálás vált gyanússá, amelyet követően komoly nyomozás indult. Az egy éven át tartó felderítőmunkát követő akcióban pénzügyi nyomozók negyven helyszínen, öt megyében (Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Pest, Csongrád és Fejér) száznyolcvanan vettek részt. Nyolc személyt hallgattak ki és ötöt vettek őrizetbe, s azóta a Debreceni Járásbíróság el is rendelte előzetes letartóztatásukat. Lengyel Tibor azt is elmondta, mikor a bűnszervezet egyik vezetőjét elfogták, az első kérdése az volt, mióta ismerik a teljesen titkokban működő budapesti irodájukat, majd őszintén gratulált a nyomozóknak a leleplezéshez.

Segít az EKÁER

Az okozott adóhiány megtérülése érdekében ingatlanokat, gépjárműveket, készpénzt és bankszámlákat zároltak közel hárommilliárd forint értékben. A rajtaütéskor az egyik budapesti irodában tizenegy személy nevére kiállított, hamis, román személyigazolványt, jogosítványt és adókártyát foglaltak le, sőt huszonöt bankkártya is előkerült. Emellett körülbelül öt mikrobusznyi könyvelési irat és húsz számítógép is a NAV-hoz került. A nyomozást nagyban megkönnyíti az év elején bevezetett, úgynevezett Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszer (EKÁER), amelynek lényege, hogy az áruforgalom, az áruk követése sokkal átláthatóbb, s könnyebben kiszűrhetőek az adóelkerülők. Czinege Attila mellékesen megjegyezte, a rendszer segítségével a jogkövető piaci szereplő helyzete megerősödött, ráadásul az adóbevételek is közel negyven százalékkal nőttek ezáltal.

HBN-VÉZS


Vasipari termékek forgalmazására szakosodott bűnszervezetet leplezett le az adóhatóság, a cégek jogosulatlan áfa-visszaigényléssel hárommilliárd forintos kárt okoztak a magyar költségvetésnek – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának igazgatója a Debrecenben tartott sajtótájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában