Nagyvilág

2014.10.28. 10:00

Átlátszó repülők érkezhetnek

Ha eddig nem félt a repüléstől, majd most fog! Ablak nélküli, mégis teljesen átlátszó gépek cirkálhatnak az égbolton a nem távoli jövőben.

Ha eddig nem félt a repüléstől, majd most fog! Ablak nélküli, mégis teljesen átlátszó gépek cirkálhatnak az égbolton a nem távoli jövőben. A tervek szerint egy évtizeden belül teljesen átalakulhat a repülési élmény. Eddig nagy harc ment az ablak melletti ülésekért, na ez mostantól teljesen felesleges. Az egész gép átlátszó lesz, mindenki lát majd mindent (persze csak akkor, ha meri). Az új repülőgépen nem lennének ablakok, hanem egy óriási, nagy felbontású (OLED) kijelző borítaná az oldalát, amit egy speciális anyaggal vonnak be, hogy tartós legyen. A kijelző folyamatosan a kinti valós képet mutatná, így azt az illúziót kelti, hogy a gép átlátszó.

Az ötlet nem egészen új, már egy párizsi cég régóta álmodozik ilyen repülőkről. Most viszont a CPI kijelentette, hogy 10 éven belül az álom valósággá válik. Gondoljunk csak bele, milyen szuper élmény lenne látni a felhőket, a hegyeket, a városokat. Úgy, ahogyan eddig sosem láthattuk. Mondjuk aki este repül, annak tök mindegy.

De miért jó egy a légitársaságoknak? Például azért, mert így a repülőgépek falát vékonyabbra építhetik. A vékonyabb falak pedig kevesebb súlyt jelentenek, a kevesebb súly pedig üzemanyag-megtakarítást. Számítások szerint egészen pontosan 0,75%-al csökkennének az üzemanyagköltségek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!