Helyi közélet

2015.05.22. 16:51

A Szenátus az összevonást javasolja

Debrecen - Az egyetemi gyakorlóiskolák átszervezését célzó javaslatról döntött pénteki rendkívüli ülésén a Debreceni Egyetem Szenátusa.

Debrecen - Az egyetemi gyakorlóiskolák átszervezését célzó javaslatról döntött pénteki rendkívüli ülésén a Debreceni Egyetem Szenátusa.A gyakorló köznevelési intézményeinek átalakítása miatt tartott május 22-én, pénteken rendkívüli ülést a Debreceni Egyetem Szenátusa. Szilvássy Zoltán rektor az átszervezés kapcsán felidézte: Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára április közepén levélben jelezte, hogy az államtitkárság valamennyi állami felsőoktatási intézmény által fenntartott gyakorló köznevelési intézmény működését áttekintette, és azt javasolta, hogy az Arany János Gyakorló Általános Iskola kerüljön át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz, a Balásházy János Gyakorló Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium pedig a Földművelésügyi Minisztériumhoz.

A Szenátus április 23-ai ülésén már kifejezte szándékát a gyakorlóiskolák megtartására – ennek érdekében megkezdték az intézményi struktúra átalakítására vonatkozó javaslat előkészítését, melynek eredményeképpen három határozati javaslat került a Szenátus elé a május 22-ei ülésen.

Az első határozati javaslatban a Debreceni Egyetem Arany János Gyakorló Általános Iskolájának, a Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskolájának és a Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának összeolvadással történő átalakítására kérték a Szenátus felhatalmazását. A második javaslat a gyakorlóiskolák korábbi szakmai alapdokumentumainak hatályon kívül helyezéséről szólt, míg a harmadik az egyesítéssel létrejövő Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola új szakmai alapdokumentumát tartalmazta.

Az előterjesztések kapcsán Kovács István, a Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium igazgatója elmondta: a korábbi szenátusi döntés nyomán örömmel nyugtázta, hogy az egyetem saját fenntartásában kívánja tartani a gyakorlóiskolákat, ugyanakkor azt javasolta, hogy az összeolvasztás helyett közös igazgatási intézmény létrehozásáról döntsön a Szenátus, melynél nem telephelyként, hanem tagintézményként működnek az iskolák.

Kovács István javaslatára reagálva Bartha Elek oktatási rektorhelyettes elmondta, hogy az egyetem vezetői is tárgyaltak a közös igazgatási intézményben való egyesítésről, de azt az államtitkárság egyértelműen látszatmegoldásnak minősítette, és jelezte, hogy javaslatként nem fogja elfogadni.

Szilvássy Zoltán rektor a hozzászólásra reagálva rámutatott: a gyakorlóiskolák csak együtt képesek megfelelni a törvényi elvárásoknak, így ha most nem is lépnek, jövőre a többi intézmény is más fenntartóhoz kerülhet, ezt támasztják alá az Oktatási Igazgatóság által készített kimutatások is.

Denichné Hajdú Mónika Tímea, az Arany János Gyakorló Általános Iskola igazgatója bejelentette, hogy intézményük egyöntetűen támogatja az összevonást, egyetértenek a fenntartó előremutató intézkedésével, mellyel létre kívánja hozni Kelet-Magyarország legnagyobb és legerősebb gyakorlóiskolai bázisát. Hozzátette: ez a komplex, többcélú intézmény képessé válhat a felsőoktatási és köznevelési államtitkárság kételyei eloszlatására, mely a gyakorlóintézmények szükségességét vizsgálja, valamint képes lesz biztosítani a tanárszakos hallgatók számára a felkészüléshez, a tanárrá váláshoz megfelelő, szakmailag magas színvonalú hátteret.

Körösparti Péter, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatnak elnöke az előterjesztések kapcsán elmondta: a hallgatói szervezet a téma fontossága miatt kiemelten foglalkozott a gyakorlóiskolákat érintő javaslatcsomaggal. Kiemelte, hogy a jelenlegi és a leendő tanárszakos hallgatók érdekeire való tekintettel előnyösebbnek látják, ha a gyakorlóintézmények egyetemi fenntartásban maradnak. Ezért a Hallgatói Önkormányzat egyöntetűen támogatja az intézmények összevonását.

A hozzászólásokat követő szavazáson a Szenátus mindhárom előterjesztést támogatta, így az egyetem a határozatokat mint saját javaslatát továbbítja a fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériuma felé. A miniszter a jövő hét végéig dönt a felsőoktatási intézmények fenntartásában lévő közoktatási intézmények átszervezéséről.

A köznevelési intézmények átalakítása mellett a 2015/2016. tanévre érvényes kollégiumi és diákotthoni térítési díjakról is döntött a Szenátus.


Debrecen - A jövő hét végéig dönt az emberi erőforrások minisztere a felsőoktatási intézmények fenntartásában lévő közoktatási intézmények átszervezéséről.


Debrecen - Nem változna a név, a szakmaiság és a fenntartó.


Debrecen - Tisztelt Képviselő Úr! Nemcsak a debreceni parlamenti képviselő, hanem a város fejlődésében, irányításában két évtizedes tapasztalatot szerzett polgármester szakmaiságában és lelkiismeretében bízva fordulok Önhöz. A város oktatási-nevelési színvonalának megőrzése érdekében, amelyet Ön mindig kiemelt büszkeséggel kezelt. Ez a színvonal bizonyára csorbulna, ha három kiváló, de földrajzilag távol eső, egyedi pedagógiai programú, általános és középiskolát egyesítenének!


Debrecen - Szenátusi állásfoglalás született arról, hogy az intézmény a jövőben is a jelenlegi struktúrában kíván dolgozni, és kiemelt fókuszterülete az egészségipar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában